Vágólapra másolva!
Dietrich Mateschitz megérti, hogy a német új kihívásra vágyott, ezért nem is próbálta maradásra bírni. Úgy véli, a négyszeres világbajnok most amúgy sem illene a csapatba.

A Red Bull a Japán Nagydíjon jelentette be, hogy négyszeres világbajnok versenyzőjük, Sebastian Vettel az idény végén elhagyja az istállót. A hír sokakat meglepett, hiszen a Red Bull 12 éves kora óta támogatja Vettelt, aki korábban többször utalt arra, hogy elkötelezett marad az osztrákok mellett. A Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz azonban elmondta, a csapat vezetőségét nem lepte meg túlzottan Vettel döntése, és csalódottságot sem érez a német távozása miatt.

„Tudtuk, hogy tárgyal más csapatokkal. Sokan azzal vádolják, hogy nem lojális az istállóhoz, de szerintem minden autóversenyzőnek szüksége van az új kihívásokra" – mondta Mateschitz a DPA hírügynökségnek. „Nem is próbáltuk rábeszélni, hogy maradjon. Ez nem lett volna sem igazságos, sem szükséges."

Mateschitz szerint a Red Bull jelenlegi helyzetében Vettel nem is illik teljesen a csapatba, ráadásul két fiatal versenyzőjükkel, Daniel Ricciardóval és Danyiil Kvjattal a jövő miatt sem kell aggódniuk. „A gyengébb hajtáslánca miatt a Red Bull most hátrányban van a mezőnyt uraló Mercedeshez képest" – mondta a tulajdonos. „Egy ilyen helyzetben nincs szükségünk egy négyszeres világbajnokra, aki a legideálisabb esetben is csak a legyőzöttek között lehet a legjobb."

A Red Bull vezérkara nem haragszik Vettelre Forrás: AFP

Nem a gyenge idény miatt megy el

Az osztrák hozzátette, azzal, hogy a jól fizetett bajnokot a 20 éves Kvjatra cserélik, a Red Bull „rengeteg pénzt megspórolhat." Szerinte a nézők is jól járnak majd, hiszen a pilótapiacon történt változások izgalmasabbá teszik a következő idényt. Mateschitz egyébként határozottan tagadta, hogy Vettel a Red Bull gyenge idénye miatt keresett magának új csapatot. „Ilyet csak azok feltételeznek, akik nem értik, hogyan működik a Forma-1" – jelentette ki.

A csapatfőnök Christian Horner szerint azt sem lehet kizárni, hogy Vettel a jövőben visszatér majd a Red Bullhoz. „Soha nem lehet tudni" – mondta Sky Sportsnak. „Ki gondolta volna, hogy Kimi Räikkönen egyszer visszatér a Ferrarihoz? Hiszen még fizettek is neki, hogy többé ne versenyezzen náluk. Az autóversenyzés egy zárt világ, ahol megmaradnak a barátságok."

Vettel egyelőre nem jelentette be, hol folytatja a pályafutását, de az általános vélekedés szerint a Ferrarinál fogja elfoglalni a távozó Fernando Alonso helyét.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!