Vágólapra másolva!
Nem múltak el a Japán Nagydíjon tapasztalt problémái. A Ferrari versenyzőinek is pozitív meglepetés volt az orosz pálya, főleg az új aszfalt tapadásával elégedettek.

A Ferrari pénteki napja hasonlóan alakult, mint az idei nagydíjak többségén: Fernando Alonso az élmezőnyben tudott végezni, az autójával küszködő Kimi Räikkönen pedig némileg hátrébb végzett a tabellán. A két versenyző azonban hangsúlyozta, hogy Szocsiban a szokásosnál is kisebb jelentősége van a pénteki köridőknek, hiszen mindenki a pálya tanulásával és a helyes beállítások megtalálásával volt elfoglalva.

„Nagyon szokatlan ez a pálya, és az is meglepett, hogy milyen sokan követik itt a Forma-1-et" – mondta az első benyomásairól Alonso, aki délelőtt a 4., délután pedig a 3. helyen zárta a gyakorlást. „Az is meglepő volt, hogy az aszfalt már most nagyon jól tapadt, ez a vadonatúj pályák borításáról általában nem mondható el. Már az első körtől kezdve magabiztosan nyomhattam a gázt, ami sokat segített a pálya tanulásában."

„Ma sokat dolgoztunk a beállításokon, és azt vettük észre, hogy a két gumikeverék hasonlóan viselkedett. Az abroncsok teljesítménye körről körre javult" – magyarázta a spanyol, aki délután 8 tizedes hátránnyal végzett Lewis Hamilton mögött, és Kevin Magnussen is megelőzte a McLarennel. „A pálya nagyon megviseli a fékeket, ezen majd dolgoznunk kell ma este, hogy felkészülten vághassunk neki az időmérőnek."

Räikkönennek Oroszországban sem tetszik az autója viselkedése Forrás: AFP

Räikkönen tovább küszködik

A másik Ferrarival Räikkönen az első edzést a 8. helyen zárta, délután pedig visszacsúszott a 11. helyre, és Alonsónál is több mint egy másodperccel lassabb volt. „Sajnos itt sem voltam elégedett az autóm elejének viselkedésével, ezért egyetlen jó kört sem tudtam összerakni" – panaszkodott a finn, aki a Japánban nyújtott gyenge teljesítményét is ennek a problémának tulajdonította. „A csapattal együtt megpróbálunk egy olyan megoldást találni, amelynek segítségével kihozhatom a legtöbbet az autóból."

Ha a Ferrarival nem is volt elégedett, a pályáról a finn is elismerően beszélt. „A tapadás a kezdetektől fogva nagyon jó volt" – mutatott rá ő is. „A gumiknak viszont sok időre volt szükségük az optimális működéshez, a lágy keverék esetében ez különösen szokatlan. A pálya állapotának további változásával majd tisztább képet kapunk erről."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!