Vágólapra másolva!
Több versenyző szerint is hiba volt, hogy végül az eredeti időpontban, helyi idő szerint vasárnap 15 órakor rajtolt el a Japán Nagydíj, amely Jules Bianchi életveszélyes sérülést okozó balesetével zárult. Kimi Räikkönen és Nico Rosberg szerint viszont nem voltak rosszak az időjárási körülmények.

A Japánt sújtó Phanfone tájfun fenyegetése miatt a múlt hétvége visszatérő témája volt, hogy a vasárnap viharosra forduló időjárás miatt a helyi idő szerint 15:00-kor indított Japán Nagydíjat biztonságosabb lett volna szombaton vagy vasárnap délelőtt megtartani.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a hírek szerint kétszer is felajánlotta a verseny rendezőinek, hogy módosítsák a rajt időpontját, de ők ehhez nem járultak hozzá. A futamot a 4. helyen záró Daniel Ricciardo szerint érdemes utólag is foglalkozni azzal, hogy helyesen döntöttek-e.

„Valóban volt szó róla" – mondta Ricciardo a korábbi rajt lehetőségéről. „Ami történt, megtörtént. Ki kell elemezniük, hogy a rendezőknek mit tudtak volna, és mit kellett volna másképp csinálniuk, így legközelebb már úgy fognak dönteni" – jelentette ki az ausztrál.

Esett az eső, de a versenyzők többsége szerint vállalhatóak voltak a körülmények Szuzukában Forrás: Daimler

Ricciardo csapattársa, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel is kritizálta a Japán Nagydíj rendezőit, és párhuzamot vont a Fudzsiban rendezett első Japán Nagydíjon történtekkel, amelyen a veszélyes időjárási körülmények miatt Niki Lauda önként kiállt, s ezzel James Hunt nyerte a világbajnokságot.

„Megpróbálták előrébb hozni a rajt időpontját, de ahogy 1976-ban, ezúttal is kudarcot vallottak. Nyilvánvaló, hogy a TV és a sajtó nyomást gyakorol, ami ezt nem teszi lehetővé, de úgy gondolom, hogy a körülmények ismeretében a versenyirányítás megtette, amit tudott" - vélte.

A Force Indiával versenyző Sergio Pérez szerint viszont előre nehéz megjósolni, hogy a körülmények alakulásával végül mi bizonyul helyesnek. „Visszatekintve persze, hogy rossz döntés volt, de előre soha nem tudhatjuk, hogy mi fog történni"- mondta.

Räikkönen: Biztonságos-e ez bármikor?

Noha a Japán Nagydíj 40. körétől ismét esni kezdett az eső Szuzukában, szinte a teljes mezőny intermediate abroncsokon futott, amikor a 43-44. körben Adrian Sutil és Jules Bianchi kipördült a Dunlop kanyarban, az utóbbi súlyos fejsérüléseket szenvedve. Felipe Massa a verseny után azt mondta, már 5 körrel a piros zászló előtt „üvöltött a rádión" a futam leállítását követelve, de a győztes Lewis Hamilton úgy vélte, korábban már rosszabb körülmények között is versenyeztek. Csapattársa, a 2. helyezett Nico Rosberg szerint az autók beállításai és műszaki színvonala is befolyásolja, hogy a versenyző biztonságosan tud-e közlekedni a pályán.

„Számomra minden rendben volt, de a helyzet az, hogy nekünk sokkal nagyobb a leszorítóerőnk, mint másoknak, ezért el tudom képzelni, hogy nekik nem volt könnyű dolguk" – nyilatkozta a Mercedes versenyzője. „Nekünk is egyre nehezebbé vált vezetni, azok pedig, akik sokkal kisebb leszorítóerővel mennek, már eljuthattak arra a pontra, amikor esőgumira lett volna szükségük. Meg is lepett kissé, hogy a többiek már elkezdtek esőgumira váltani, szerintem ez lehet a magyarázat."

Nem érezte vállalhatatlannak a körülményeket a középmezőnyben autózó Kimi Räikkönen sem, aki nem hiszi, hogy Bianchi balesete azért alakult különösen súlyosan, mert rossz idő volt Szuzukában. A Ferrari versenyzője egyetértett Niki Laudával, hogy az autóversenyzés továbbra is veszélyes sportág.

„Korábban sokkal rosszabb körülmények között is versenyeztünk" – idézte a finnt az MTV3. „Nem tudom megmondani, hogy a pálya biztonságos volt-e vagy sem, de a verseny leállításáig számomra minden rendben volt. Vajon biztonságos volt? Biztonságos-e ez bármikor? – tette fel a kérdést.

„Esőben mindig nehéz versenyezni, és könnyű megpördülni, különösen kopott gumikkal. Sok balszerencse volt abban a helyzetben" – utalt Bianchi balesetére. „Szerintem tanulnunk kell a történtekből, hogy többé ilyen ne fordulhasson elő."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!