Vágólapra másolva!
Marco Mattiacci kinevezése óta először fordult elő, hogy a Ferrari egyik autójával sem tudott pontot szerezni. Fernando Alonso elektronikai hiba miatt már a Japán Nagydíj elején kiesett, Kimi Räikkönen pedig rosszul beállított autójával küszködve csupán a 12. lett Szuzukában.

Üres kézzel kénytelen elhagyni szuzukát a Ferrari csapata, miután Fernando Alonso már a verseny elején feladta a Japán Nagydíjat, Kimi Räikkönen pedig a futamon végig küszködve csupán a 12. helyet tudta elérni, így nem szerzett pontot. A száraz pályán megtartott edzéseken Alonso az egész hétvége során jól teljesített, de a futamon esélye sem volt megküzdeni ellenfeleivel, miután Ferrarija már a Safety Car mögött haladva megadta magát.

"Igazán kár, hogy nem volt lehetőségünk részt venni a futamon, mert mivel nincs vesztenivalóm a bajnokságban, több kockázatot vállalva talán a dobogóra is hajthattam volna" - mondta Alonso, aki hivatalosan három kört megtett a Japán Nagydíjon, de a Safety Car távozásáig már nem jutott el. "Még mindig nem tudom, hogy mi volt a technikai problémánk oka, csak azt, hogy hirtelen az autó minden elektronikai rendszere kikapcsolt, talán egy zárlat miatt, amit az eső okozhatott" - mondta a spanyol versenyző.

Alonso nem jutott messzire Szuzukában Forrás: Ferrari

Alonso a hétvégén egyre közelebb került ahhoz, hogy végleg szakítson a Ferrarival, és bejelentse távozását, ami gyakorlatilag biztosra vehető azután, hogy a Red Bull nyilvánosságra hozta: Sebastian Vettel az év végén elhagyja a Red Bullt, és Christian Horner elmondása szerint az ikonikus olasz istálló versenyzője lesz. Alonso viszont továbbra is motivált, hogy a Williamstől visszaszerezzék a konstruktőri bajnokság dobogós helyét.

"A hátralévő négy versenyen a legfontosabb, hogy minél több pontot gyűjtsünk, mert még mindig meg akarjuk szerezni a konstruktőri harmadik helyet. Ebből a szempontból jó, hogy számíthatunk erre a motorra, amely ma csak egy rövid távot tett meg, ezért nem kell majd egy újat használnunk" - talált örömöt az ürömben.

Räikkönen: Elkeserítő hétvége volt

Autójuk megbízhatatlansága meghatározó volt, foglalta össze az olasz csapat nulla pontot érő szereplését a Ferrari csapatfőnöke, Marco Mattiacci, aki kinevezése óta először kénytelen úgy távozni egy verseny helyszínéről, hogy egyik autójuk sem tudott pontszerző helyen célba érni.

"Kimi esetében ma fizettük meg annak az árát, hogy a harmadik szabadedzésen nem tudtuk a lehető legjobban beállítani az autóját, ezért a verseny során a balansz miatt szenvedett. Fernandóval ma több esélyünk lett volna, de a történtek alátámasztják a tényt, hogy javítanunk kell az autón" - jelentette ki Mattiacci.

Kimi Räikkönen a szombati harmadik szabadedzés jelentős részét kihagyta, mert autójában felmondta a szolgálatot az erőforrás, amit a csapat ugyan kicserélt az időmérőre, de a finn sokáig a bokszban vesztegelt, esélye sem volt felülkerekedni a péntek óta tartó problémáin.

"Összességében ez egy nagyon elkeserítő hétvége volt. Már az első naptól kezdve a beállításokkal küszködtem, és ma, a verseny napján sem sikerült úgy vezetnem, ahogy szerettem volna" - mondta a finn versenyző.

"Amikor az eső alábbhagyott (a futamon), intermediate abroncsokat tettünk az autóra, de néhány kör után elvesztették az üzemi hőfokukat, és elöl elkezdtek gondokat okozni a számomra, amitől lelassultam. Minél hamarabb megpróbáljuk megoldani ezt a problémát, már a következő versenyen a javulásra törekszünk, de előtte a legfontosabb, hogy jó híreket halljunk Jules Bianchiról."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!