Vágólapra másolva!
Élvezte a vezetést Szuzukában az 5. helyet megszerző Fernando Alonso, aki az eső miatt nem számít könnyű Japán Nagydíjra. Kimi Räikkönennek már eddig is kijutott a problémákból, a finn versenyzőt motorcsere és a Ferrari nehéz vezethetősége hátráltatta.

Az eredmények szempontjából átlagosan szerepelt az átigazolási időszak egyik kulcsfigurája, Fernando Alonso a Japán Nagydíj időmérő edzésén. A spanyol pilóta ezúttal is az 5. lett, de elmondása szerint nagyon élvezte a vezetést, és az egész hétvégén elégedett volt az autójától kapott visszajelzésekkel a lassú és a gyors kanyarokban egyaránt. A jó kezdet után viszont aggodalommal tölti el a verseny idejére szóló időjárás-előrejelzés.

"Sajnos számíthatunk a tájfun érkezésére, ez kissé nyugtalanító, mert az elmúlt két nap során nem tudtunk esőben autózni, és már az első kör megtétele is bonyodalmakat okozhat. Jelenleg azt sem tudjuk, hogy mennyi esőre számítsunk, ezért mindannyian nehéz futamra készülünk, mert Szuzukában még szárazon is kialakulhatnak balesetek, ráadásul elég könnyű hibázni is" - mondta Alonso.

A spanyol eddig Japánban is következetesen csapattársa, Kimi Räikkönen fölé nőtt, bár a finn versenyzőt ezúttal is műszaki hiba hátráltatta, így nem tudta kihozni magából a maximumot.

Alonso a Mercedesek és Williamsek mögé kormányozta Ferrariját Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

"A mai teljesítményünk összhangban volt az egész hétvégével. Még ha jónak is éreztem az autót, képtelen voltam néhány pénteken felmerült problémát megoldani. A délelőtti (harmadik) szabadedzésen egy műszaki hiba miatt hamarabb be kellett fejeznem a munkát, így néhány új alkatrészt nem tudtunk kipróbálni, amelyek segítették volna a beállítások kidolgozását" - utalt a motorcserét is igénylő meghibásodásra a finn.

"A csapat remek munkát végzett, és rekordidő alatt megjavították az autómat az időmérőre. Az első szektorban néha gondom akadt a balansszal, ami megakadályozta, hogy olyan keményen nyomjam a gázt, ahogy szerettem volna. A legjobb tudásomat adtam ma, és holnap megpróbálok javítani néhány helyet" - ígérte Räikkönen.

Elismerte a szerelők teljesítményét a gyors erőforrás-cserével kapcsolatban Pat Fry, a Ferrari technikai igazgatója is. Az angol szakember elmondta, a Red Bull vártnál gyengébb teljesítménye ellenére nem írják le őket, a Williamst pedig támadni szeretnék, bár a grove-i autók teljesítménye és aerodinamikai hatékonysága a szuzukai edzések során újra bizonyítást nyert .

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!