Vágólapra másolva!
Nem szerepelt jól a Red Bull a Japán Nagydíj időmérő edzésén, de Christian Horner csapatfőnök és a hatodik helyezett Daniel Ricciardo bízik abban, hogy a holnapi futamra várt eső kedvezhet nekik. Az év végén távozó Sebastian Vettelt délelőtti műszaki hibája vetette vissza.

Sebastian Vettel reggel bejelentett átigazolása rányomta a bélyegét a Red Bull szombati teljesítményére Szuzukában. Az osztrák csapat küszködött a Japán Nagydíj időmérő edzésén, de Daniel Ricciardo a csapatfőnök, Christian Horner által ideálisnak tartott harmadik sorba kvalifikálta magát, és a hatodik helyről rajtolhat, míg Vettel ezúttal csak a kilencedik kockát tudta megszerezni.

Tegnap még egy átlagos pénteki programot futottak a Red Bull versenyzői, mire azonban ma egyáltalán autóba ültek, megfordult a világ a csapat körül, és bejelentették,hogy 2015-től Danyiil Kvjat váltja Vettelt, aki várhatóan a Ferrarihoz távozik.

"Nagyon meglepett a Sebastiannal kapcsolatos hír, ma reggelig nem tudtam róla. Ez egyszerre két nagy változást is hoz a csapat számára: Sebastian távozik, Danyiil (Kvjat) pedig megérkezik, de Seb már elvégezte a feladatát itt, a Red Bullnál, és úgy érzi, hogy ideje továbblépnie" - nyilatkozta Ricciardo az időmérő után.

Vettel szombaton nem tudta tartani a lépést Ricciardóval Forrás: AFP/Toru Yamanaka

A hirtelen kialakult helyzet nem okozott látható törést az istálló működésében - Vettel délelőtt kedélyesen beszélgetett Hornerrel és Dr. Helmut Markóval -, de a Forma-1 történetének egyik legsikeresebb versenyzőjének elvesztése minden bizonnyal nagy hullámokat kavart a Red Bull berkein belül.

Vettel "nagyon nehéznek" tartja a mai napot a jövőjét meghatározó bejelentés miatt, és ezt nem sikerült átütő teljesítménnyel lepleznie az időmérő edzésen sem, ám a nehézségeihez az is hozzájárult, hogy a harmadik szabadedzés második felét a garázsban töltötte.

A német pilóta az időmérőn a lágyabb keverékű gumikkal spórolva éppencsak továbbjutott a Q1 végén, majd a Q2-ben a 10. helyet érte el. Ezek után nem okozott meglepetést, hogy a harmadik szakaszban is csak a 9. lett a pályán ingerlékenyen viselkedő versenyautójával.

"Nem voltam teljesen megelégedve az időmérővel. Délelőtt nem tudtunk megtenn ielég kört, és nem léptem előre annyit, amennyit a pálya lehetővé tett volna, így aztán hátrányba kerültem" - foglalta össze Vettel. "Szenvedni kezdtem az olyan kanyarokban, amelyeket pedig imádok, úgyhogy nem volt könnyű dolgom, de holnap így is lesz esélyünk, ha esni fog. Ha nem, akkor a rajthelyünk miatt nehezebb lesz, de majd meglátjuk" - mondta.

Már a holnapra készültek

A bizarr pénteki ütközés után szombaton Daniel Ricciardo ismét átvette a vezető szerepet a Red Bullnál, amit a mai bejelentés fényében várhatóan a szezon további részében meg is tarthat majd. Az ausztrál pilóta nem sokkal, de végig gyorsabb volt német csapattársánál az időmérőn, és végül a 6. helyet érdemelte ki. Ricciardo ezzel akár a dobogóért is megküdzhet majd az esőben Valtteri Bottas szerint várhatóan visszaeső Williamsekkel.

"Elégedett vagyok azzal, ahogy a hibám után az időmérőre ismét formába lendültünk. Gondoltam, hogy jobbak lehetünk, de szerintem a 6. hely hitelesen tükrözi, hogy ma mire voltunk képesek. Ha holnap esni fog, jobban kellene teljesítenünk" - mondta.

Ebben bízik a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is, aki a mai eredményekkel nem elégedett, de reméli, hogy a megkötött kompromisszumok holnap kifizetődnek.

"Tisztán az eredmények tekintetében a 6. és a 9. hely nem túl fényes rajtpozíció, a beállítások terén meghozott döntéseink és a holnap valamikor elkerülhetetlenül megérkező eső azonban remélhetőleg a kezünkre játszik majd"- latolgatott.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!