Vágólapra másolva!
Senkivel sem kötött még versenyzői szerződést a McLaren a 2015-ös szezonra, jelentette ki Ron Dennis, a McLaren csoport elnök-vezérigazgatója. Alonso két-három hónapja eldöntötte, hogy hol folytatja pályafutását, de a terve még nem alakult ki teljesen.

Láncreakciót indít el a pilótapiacon Sebastian Vettel váratlan átigazolása a Red Bulltól a Ferrarihoz. Bár a maranellói istálló még nem erősítette meg, Christian Horner nyilvánosságra hozta, hogy Vettel az olaszokhoz tart, akik minden jel szerint megválnak Fernando Alonsótól.

Ahogy arra elemzésünkben is rámutatunk, Vettel hirtelen elmozdulása és ezzel együtt Danyiil Kvjat előléptetése a Red Bullhoz alaposan leszűkíti Alonso átigazolási lehetőségeit, amelyek valószínűleg arra korlátozódnak, hogy elfogadja a McLaren-Honda állítólag anyagilag vonzó, de pályafutása szempontjából rizikós ajánlatát, vagy kihagyja a következő szezont.

A McLarentől valakinek várhatóan mennie kell Forrás: AFP

A McLarent irányító Ron Dennis - aki 2007-ben teátrális konfliktusba keveredett Alonsóval - szombaton közölte, egyelőre semmi sem dőlt el a jövő évi pilótafelállásukkal kapcsolatban.

"Jelen pillanatban egyetlen versenyzővel sincs szerződésünk (a jövő évre). Ez nem szerepel a prioritásaink között" - jelentette ki Dennis. "Természetesen tárgyalásokat folytatunk, ahogy minden olyan dologgal is foglalkozunk, amelyek tőlünk elvárhatók. Jelenleg viszont nincs élő (versenyzői) szerződésünk" - közölte.

Magnussen és Button pályafutása veszélyben

A wokingi cégcsoport egészét irányító Dennis elismerte, nem szerencsés a jelenlegi versenyzőik számára, hogy egyelőre nem hozzák meg a döntést, igényt tartanak-e a rájuk a jövőre is. A McLaren tétovázása miatt az is előfordulhat, hogy a csapattól menesztett versenyző pályafutása zátonyra fut.

"Nem lehet túl kellemes Jenson (Button) vagy Kevin (Magnussen) helyében lenni, de igazából megértőek" - mondta Dennis. "Az ő szempontjukból az a lényeg, hogy mi mindent alárendelünk egy győzelemre képes autó építésének."

Bokszutcai források szerint a McLarennek opciója van Magnussen jövő évi szolgálataira, de ez természetesen nem kötelezi a wokingi csapatot a dán pilóta szerződésének meghosszabbítására. Általánosan elterjedt vélemény, hogy amennyiben leigazolnák Alonsót, Buttonnak kellene távoznia, de a Hondával egyébként jó kapcsolatot ápoló brit maradni akar.

"A célom, hogy jövőre is itt versenyezzek" - jelentette ki. "Öt évet töltöttem eddig a csapatnál, nagyon szép időszakokat, az utóbbi években pedig nehezebbeket is átéltem velük. Mindig keményen dolgoztunk, és nagyon szeretném, ha ez vezetne valahová."

Alonso: Minden a terv szerint halad

Annak ellenére, hogy Vettel átigazolása a Ferrarihoz látszólag egyértelműen aláássa Alonso helyzetét, a spanyol versenyző nem tűnt frusztráltnak Szuzukában, és a jövőjével kapcsolatos újságírói kérdésekre is nyugodtan, olykor széles mosollyal az arcán válaszolt.

"Hallottam a Sebastiannal kapcsolatos mai híreket. Új motivációt kell találnia, új fejezetet kell kezdenie az életében, és én a legjobbakat kívánom neki" - mondta Alonso, majd hozzátette: "Engem ez egyáltalán nem befolyásol."

Alonso azt állítja, csak rajta múlik a jövője Forrás: AFP

Alonso úgy véli, hogy az elmúlt évek kemény munkája alapján lehetősége van arra, hogy ő hozzon döntést a saját pályafutásának alakulásáról. A spanyol csütörtökön még arról beszélt, a Ferrari érdekeit szem előtt tartva egyeztet a csapattal a folytatásról, szombaton viszont már a saját szempontjait helyezte a középpontba.

"Az elhatározásom megszületett. Kialakult a tervem, ami az elmúlt két-három hónapban már nagyon világossá tette számomra, hogy mihez akarok kezdeni" - magyarázta. "Lehetőségem van arra, hogy azt csináljak, amit jónak látok és azt fogom tenni, ami nekem és a pályafutásomnak a legjobb."

A spanyol elmondása szerint "minden a jó irányba halad, de jelenleg még nem alakult teljesen ki", hogy hova igazol. Alonso arra is utalt, hogy várhatóan nem megy szabadságra, ha a 2015-ös szezon idejére nem talál magának megfelelő csapatot, s bár a Mercedes és a Red Bull nyíltan elutasította a szerződtetését, azt állította, kizárólag rajta múlik a jövője.

"Megismétlem: azt fogom csinálni, amihez kedvem van" - mondta. "Ott fogok versenyezni, ahol azt jónak látom. Ezután a többiek fogják megváltoztatni az állásaikat. Én már tudom, hogy mit akarok csinálni, és amikor itt az ideje, el is árulom majd."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!