Vágólapra másolva!
A hétvégi Japán Nagydíjtól kezdve az FIA szigorúbban ellenőrzi, hogy a versenyzők teljes egészében letöltik-e az időbüntetésüket, miután több csapat is úgy véli, hogy Jean-Eric Vergne egyik szingapúri büntetése rövidebb volt az előírt öt másodpercnél.

Videófelvételeket kérhet be a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) annak érdekében, hogy a csapatok időbüntetés esetén igazolni tudják, a versenyzőjük a büntetés teljes időtartamát letölti, mielőtt a szerelők hozzányúlnak az autóhoz vagy az tovább haladna, értesült az Autosport.

Az FIA korábban arra számított, hogy a csapatok kifejezetten óvatosak lesznek a büntetések letöltése során, de a Szingapúri Nagydíj után többen panaszt tettek, mert Jean-Eric Vergne autójához az egyik alkalommal idő előtt nyúltak hozzá a szerelők. Otmar Szafnauer, a Force India ügyvezetője a Sky Sports-nak azt mondta, az előírt 5 másodpercből még csak 4,4 telt le, amikor megkezdték a kerékcserét a francia autóján, ezért ki akarják kérni az FIA állásfoglalását az ügyben.

A Sportszabályzat 13.4.4-es pontja szerint a verseny eredményét potenciálisan befolyásoló óvást a hivatalos eredmény kihirdetése után legkésőbb 30 percen belül be kell nyújtani, de a 13.10.1-es cikkely új bizonyítékok előkerülése esetén lehetővé teszi olyan ügyek is tárgyalását is, amelyekben előzőleg nem született határozat. Ilyen jellegű bejelentést négy nappal az év végi díjátadó ünnepség előtti időpontig lehet tenni.

Annak érdekében, hogy a csapatok biztosan letöltsék a kiszabott időbüntetést, az FIA valószínűleg bekéri majd a bokszutcai állványzatokra szerelt kamerák felvételeit, a következő szezontól pedig a versenyirányítás valós időben fogja ellenőrizni a kerekek forgási sebességét és a lengéscsillapítók terhelési adatait a bokszkiállások során, így a versenyzők nem tudnak majd kibújni a büntetéseik alól.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!