Vágólapra másolva!
A spanyol szerint a csapaton múlik, hogy a Ferrarinál marad-e, de szerencsésnek érzi magát, amiért több lehetőség közül válogathat. Bianchi készen áll arra, hogy az olaszoknál versenyezzen.

Fernando Alonso a Japán Nagydíj csütörtöki napján elismerte, egyáltalán nem biztos, hogy jövőre is a Ferrarinál versenyez majd. A spanyol jövőjével kapcsolatban rengeteg találgatás merült fel az elmúlt hónapokban, ő azonban eddig nem tett nyílt utalást arra, hogy a további két évig érvényes szerződése ellenére valóban csapatot válthat. Szuzukában viszont elmondta, ha a Ferrari nélküle képzeli el a jövőjét, akkor az istálló érdekében elhagyja Maranellót.

„A csapat és a tifosi érdekeit mindig a sajátjaim elé helyezem – a Ferrari egy óriási márka, amely mindannyiunknál nagyobb" – nyilatkozta. „Ha beszélnünk kell a jövőmről, és a Ferrari számára van jobb megoldás, akkor én bármit hajlandó vagyok megtenni értük."

Bár elsőre furcsának tűnhet, hogy a Ferrari önszántából megválna az utóbbi öt évben húzóembernek számító kétszeres világbajnoktól, valóban egyre több helyről lehet hasonló híreszteléseket hallani. Az új vezetőség állítólag sokallja azt az összeget, amit Alonso a szerződéshosszabbításért kért, ráadásul nem lehetnek biztosak benne, hogy a csapat munkájával látszólag elégedetlen pilóta a jövőben is elkötelezetten szolgálja majd a Ferrari érdekeit.

Amikor az újságírók nyíltan megkérdezték, van-e esély rá, hogy a következő két évben a McLarennél vagy a Red Bullnál fog kikötni, Alonso nem adott egyértelmű választ. „Ezt a kérdést nagyon nehéz megválaszolni. Csak ismételni tudom magam: valószínűleg azt teszem majd, ami a Ferrarinak a legjobb."

Alonso már tudja, mit akar Forrás: AFP

Ő már döntött

Noha Alonso hangsúlyozta, hogy a sorsa a Ferrari kezében van, ő maga már tudja, hol szeretne versenyezni jövőre. Végleges döntést viszont csak azután hoz majd, hogy a csapatfőnök Marco Mattiaccival is tárgyalt a jövőjéről. „Az embernek mindig van egy elképzelése, és én már valószínűleg eldöntöttem, mit akarok" – mondta, majd hozzátette, kiváltságos helyzetben érzi magát.

„Hihetetlenül szerencsés vagyok, hiszen kiválaszthatom, melyik Forma-1-es csapatnál szeretnék versenyezni. Ez nem szokványos" – mondta. „Sok példát láthatunk arra, hogy valaki nagyon jó munkát végez, de valószínűleg nem lesz helye a következő idényre. Ezért én rendkívül szerencsésnek érzem magam, amiért magam dönthetek a jövőmről."

Alonso elmondta, a Ferrarival együtt olyan döntést fognak majd meghozni, amellyel a legkevesebb kockázatot vállalják. A legutóbbi világbajnoki címét 2006-ban szerző spanyol egyébként úgy érzi, élete legjobb formájában versenyez, ezért sajnálná, ha jövőre is egy kevésbé ütőképes autóval kellene teljesítenie az idényt. „Minden évben sikerült az aktuális szabályokhoz igazítanom a vezetési stílusomat" – mondta. „Úgy érzem, ez a pályafutásom legjobb időszaka, és remélem, hogy a következő években ezt ki is használhatom. Szeretnék újra világbajnokságot nyerni, jó lenne több mint két címmel visszavonulni."

Bianchi készen áll

Sokak szerint Jules Bianchi pályázik a legnagyobb eséllyel Alonso helyére, ha a spanyol valóban távozik a Ferraritól. A francia két éve versenyez a Forma-1-ben a Marussiával, öt éve pedig a Ferrari utánpótlás-programjának tagja. Bianchi csütörtökön elmondta, felkészültnek érzi magát a kihívásra. „Azóta dolgozom ezért, mióta csatlakoztam a versenyzőakadémiájukhoz 2009-ben" – mondta. „Már majdnem két évet teljesítettem a Forma-1-ben. Sok tapasztalatot gyűjtöttem, és készen állok a feladatra."

Bianchi szerint „logikus" lépés lenne a pályafutásában, ha előreléptetnék, de rámutatott, hogy jelenleg a Ferrari mindkét versenyzőjének érvényes szerződése van a következő idényre. Elképzelhető, hogy Alonso üresen maradt helyéért Sebastian Vettellel kell megküzdenie, akit a hírek szerint hosszú távra szeretne megszerezni a Ferrari, de a német ezúttal sem tulajdonított nagy jelentőséget a pletykáknak. „Jenson (Button) helyzete még érdekesebb, neki állítólag 17 csapattársa lesz jövőre" – viccelődött a McLarennel kapcsolatos híreszteléseken. „Néhány héttel ezelőtt engem is közéjük soroltak, és lehet, hogy jövő héten újra felkerülök a listára."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!