Vágólapra másolva!
Ron Dennis úgy véli, a sport vezetésének meg kell hallania a kritikákat, meg kell találnia azok eredendő okait, és reagálnia kell a megváltozott nézői elvárásokra. Követendő példaként a golfot, a krikettet és az Amerika-kupát hozta fel.

A McLaren csapatának élére az idei év elején visszatérő Ron Dennis figyelmeztetett rá, hogy a Forma-1-nek a korral haladva újra fel kell találnia önmagát, ha meg akarja állítani a nézettség csökkenését.

"A jelenlegi modellt éveken keresztül alakítottuk, és az evolúció nem mindig a legjobb útja az fejlődésnek. Hasznot húzhatunk a változásból, vagy veszélyként tekintve rá figyelmen kívül is hagyhatjuk" - vélekedett.

Dennis szerint a csapatoknak kell megoldást találniuk a csökkenő nézettségre is, nem várhatják, hogy mások vezessék ki a hullámvölgyből a sportot. Ehhez azonban mindenekelőtt az okait kellene tisztázni.

Dennis szerint meg kellene újulnia az F1-nek Forrás: AFP

"A televíziós nézettségi adatokat elemezve azt látjuk, hogy van, ahol 40-45 százalékos a csökkenés" – mutatott rá. "A Forma-1 túllépett számos más sportágon, de a számok jelenleg csökkenést mutatnak. Ki kell derítenünk, hogy miért van ez, aztán a tényekre alapozva kell tennünk valamit."

Fluktuál a nézőszám

Dennis fontos kérdésnek tartja, hogy miért ingadozik szélsőségesen a versenyek helyszíni nézőszáma. "Hogyan lehettek Silverstone-ban és Ausztriában teljesen tömve a lelátók, majd Németországban csak félig?" – vetette fel. "Kell, hogy legyen valami oka ennek. Találgathatunk, de az nem valami tudományos."

"Muszáj megértenünk, miért alakul így. A jegyárak vagy a helyi hősök miatt? Akármiről is van szó, foglalkoznunk kell vele, és úgy vélem, először a McLarent kell megújítanunk."

Dennis úgy véli, az autóversenyzés reformjainak mélyrehatóbbaknak kellene lenniük, mint azt egyesek javasolják. Szerinte a golf, a krikett vagy az Amerika-kupa vitorlásverseny sikeres megújítására példaként kell tekintenie a Forma-1-nek.

"Nem lehetünk olyan egoisták, hogy azt gondoljuk, csupán annyi a teendőnk, hogy megmutassuk a tévében a versenyeket" - fogalmazott. "Egyértelműen több adatot kell megjelenítenünk a képernyőn, és mélyebb kötődést kell kialakítanunk a fiatalokban."

A Forma-1-et szokás száguldó cirkuszként is emlegetni, és Dennis kitért arra is, mi a közös a porondban és az autóversenyzésben. Szerinte nem szabadna kizárólag magára a futamra összpontosítani a közvetítést. "Kicsit a verseny is olyan, mint egy trapézmutatvány egy cirkuszi előadás végén. Mindenki várja az előadás csúcspontját, ami maga a trapézmutatvány" – mondta.

Elemzésünk arról, hogy miért csökkenhet az F1 nézettsége, itt olvasható.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!