Vágólapra másolva!
Az ausztrál élvezte az Olasz Nagydíjat, amelynek második felében remek előzéseket bemutatva ért fel a Williamsek mögé. Vettelt bosszantja, hogy a Red Bull nem harcolhatott a dobogóért, de bízik a fejlődésben.

A Red Bull az előzetes várakozásoknak megfelelően elmaradt az élmezőnytől a motorerőt díjazó Olasz Nagydíjon, azonban így sikerült viszonylag sok pontot szerezniük, miután Daniel Ricciardo az 5., Sebastian Vettel pedig a 6. helyen ért célba a mindkettejük számára eseménydús versenyen.

Ricciardo annak ellenére csapattársa előtt ért célba Monzában, hogy egy hellyel mögüle indult, és a rajt után további pozíciókat veszített. A verseny első felében megbújt a középmezőnyben, később viszont kihasználta, hogy a riválisai többségénél frissebbek voltak az abroncsai, és remek manőverekkel végül a Mercedesek és a Williamsek mögött ért célba.

„Nagyon jól szórakoztam" – nyilatkozta az előző két futamon diadalmaskodó ausztrál, aki továbbra is a harmadik helyen áll a pontversenyben. „A rajt persze nem volt ideális, de sikerült felzárkóznom, és végig nyugodt maradtam."

„A verseny első fele kicsit unalmasabb volt, és tudtam, hogy a Mercedesek megint nagyon elhúztak. Úgy gondoltam, ideje kicsit izgalmasabbá tenni a versenyt" – tréfálkozott Ricciardo a futam vége felé bemutatott előzéseire utalva. „Az utolsó etapban végig mosolyogtam az autóban, nagyon élveztem az előzgetést. Megbíztam az autóm fékjeiben, ez egy ilyen pályán nagyon sokat segít."

Ricciardo a rossz rajtja ellenére is Vettel előtt tudott végezni Forrás: AFP

Elsőszámú versenyző lehet

Ricciardo utolsó áldozata maga Vettel volt, a német mellett 6 körrel a futam vége előtt sikerült elmennie. „Kemény, de sportszerű csata volt" – nyilatkozta a csapattársak párharcáról Christian Horner. „Daniel gumijai sokkal jobb állapotban voltak ebben a szakaszban, és ezt sikerült kihasználnia."

Mivel Ricciardo három pozícióval és 60 ponttal előzi meg Vettelt a bajnokságban, felmerült, hogy a Red Bull az utolsó hat futamra elsőszámú versenyzővé teheti őt, hogy nagyobb esélye legyen közelebb kerülni a Mercedesekhez. Az ausztrál nem zárta ki ezt a lehetőséget, de örülne, ha nem lenne szükség az istálló beavatkozására.

„Önerőből szeretnék gyorsabb lenni, nem pedig csapatutasításokkal. De az is igaz, hogy a következő néhány pálya kedvezhet nekünk, ezért most kell eldöntenünk, hogy szükségünk van-e valamilyen taktikára a Mercedesek ellen."

Túl agresszív volt Vettel taktikája

Vettel a futam után rendkívül csalódottan nyilatkozott, bár szerinte a Red Bull kihozta a monzai versenyből, amit lehetett. „Bosszantó nap volt. Szeretem a munkámat, de azért vagyok itt, hogy nyerjek – a negyedik, ötödik vagy hatodik helyekkel nem vagyok elégedett" – jelentette ki. „A hátrányunk óriási az élmezőnyhöz képest, de ha továbbra is keményen dolgozunk, biztos vagyok benne, hogy fel tudunk zárkózni. Ma viszont nem szerezhettünk volna ennél több pontot."

Vettel elmondta, azért állt ki korán kereket cserélni, mert át akarta ugrani az előtte haladó McLareneket. „A kemény gumik azonban kevésbé bírták, mint gondoltuk, ezért a verseny végén már nagyon nehéz dolgom volt" – ismerte el. „Utólag persze könnyű okosnak lenni – abban a pillanatban úgy tűnt, jól döntöttünk, hiszen agresszív stratégiára volt szükségünk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!