Vágólapra másolva!
A finn azt mondja, talán a kuplung beállításait rontotta el a Williams az Olasz Nagydíjon. A csapat színeiben első dobogós helyezését megszerző Massa reméli, hogy az év végéig mellette marad a szerencse.

A Williams az Olasz Nagydíjon megtette, amit lehetett: az utolérhetetlen Mercedesek mögött a 3. és a 4. helyen értek célba, és 27 pontot szerezve átvették a konstruktőri bajnokság harmadik helyét a Ferraritól. Csapaton belül ezúttal Felipe Massa ért célba előkelőbb helyen, megszerezve első dobogós helyezését a Williams színeiben. A brazil helyzetén sokat könnyített, hogy az eggyel jobb pozícióból induló Valtteri Bottas rajtja nagyon rosszul sikerült, és a finn visszaesett a 11. helyre.

„Ma minden rosszul alakult a rajtnál" – nyilatkozta Bottas, aki az egész versenyen támadó hozzáállással vezetve végül előreverekedte magát közvetlenül Massa mögé. „Amikor elengedtem a kuplungot, a kerekeim túlságosan kipörögtek."

Bottas nem tudja biztosan, mitől viselkedett így az autója, de nem hiszi, hogy műszaki hiba akadályozta volna az indulásnál. „Talán csak annyi történt, hogy túl agresszívak voltunk a kuplung beállításainál" – mondta. „Az sem tett jót, hogy előttem Lewis nagyon lassan indult el az első rajtkockából."

Bottas az egész verseny során látványos csatákat vívott Forrás: AFP

A finn elmondta, élvezte a kerék-kerék elleni csatákkal tarkított versenyt, „de jobban örültem volna, ha a Mercedesekkel is felvehettük volna a harcot." Ennek ellenére igyekezett pozitívan értékelni a Williams monzai szereplését. „Jó, hogy mindkét autónkkal erős pontszerző helyen értünk célba. A csapat még nem érte el a csúcsformáját - úgy érzem, a következő szezonban még jobban szerepelhetünk, mint idén."

Massa végre szerencsés volt

A másik Williamsszel Massa idén már többször került a dobogó közelébe, de különböző problémák miatt eddig egyszer sem sikerült felállnia a pódiumra. Monzában viszont mellé állt a szerencse: bár a rajtnál Kevin Magnussen megelőzte őt, Lewis Hamilton és Bottas gyenge indulását kihasználva a harmadik helyen találta magát. A dánt később maga mögé utasította, de a lényegesen gyorsabb Hamiltont kénytelen volt elengedni. A harmadik helyet azonban szépen tartotta az egész versenyen, és a tavalyi Spanyol Nagydíj óta először dobogóra állhatott.

„Idén gyakran voltam peches, de remélem, most már a szezon végéig kitart mellettem a szerencse" – lelkendezett a brazil, aki nem győzte dicsérni a monzai közönséget. „Sok évet töltöttem a Ferrarinál, és a rajongók mindig mögöttem álltak. Most kiderült, hogy még mindig szurkolnak nekem, a dobogó alatt is a nevemet énekelték. Fantasztikus érzés Monzában dobogóra állni."

A brazil elmondta, a Williams az összes hátralévő versenyen a dobogót célozza meg, bár tudja, hogy nem minden pálya kedvez majd nekik. „Szingapúr ilyen szempontból a legrosszabb helyszín lesz számunkra" – ismerte el. „De azon a versenyen mindig történik valami – majd meglátjuk, mire megyünk."

A Williams teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley elmondta, a Williams a várakozásoknak megfelelően szerepelt Monzában. „Megnehezítettük a saját dolgunkat, de végül minden jól alakult" – nyilatkozta. „Nem tudom, mi történt Valtterivel a rajtnál, ezt majd ki kell vizsgálnunk. Nagy hátrányba került, de utána fantasztikusan vezetett."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!