Vágólapra másolva!
Következetlennek tűnt, hogy Buttont egy hasonló manőverért nem vonták felelősségre, de a McLarennel ellentétben Rob Smedley is indokoltnak érzi, hogy a dán versenyzőt 5 másodperces büntetéssel sújtották a monzai sportfelügyelők. A sértett fél, Bottas kicsit elnézőbb.

A McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier igazságtalannak érezte, hogy Kevin Magnussen idejéhez az Olasz Nagydíj után hozzáadtak öt másodpercet, amiért a 31. körben leszorította a pályáról az előzésével próbálkozó Valtteri Bottast. A dán pilótát már két héttel ezelőtt, Spában is megbüntették a Fernando Alonsóval szembeni, túl agresszív védekezés miatt.

Bár csapattársa, a veterán Jenson Button most megúszott egy hasonló manővert Sergio Pérez ellen, a Williams vezető versenymérnöke, Rob Smedley szerint Magnussennel nem a rutintalansága okán bántak keményebben.

„Ha valaki megszeg egy szabályt, és ezzel előnyhöz jut, nem számíthat, hogy egyetlen vagy tizenöt évnyi tapasztalata van" – mondta a futam után. „A felvételt Valtteri szemszögéből visszanézve tény, hogy le kellett menekülnie a pályáról."

Magnussen leszorította Bottast az első sikánban Forrás: AFP

„Hogy Magnussen túl későn fékezett-e, mert meg akarta tartani a pozícióját, és emiatt a kelleténél mélyebben esett be az első kanyarba, elvétve a csúcspontot, azt nem tudom. Erről a McLarent kellene megkérdezni. De Valtterinek biztosan le kellett húzódnia, hogy elkerülje a balesetet, és ebből a szempontból az 5 másodperces büntetés indokolt volt."

Maga Bottas – akinek 6 körrel később mégis sikerült megelőznie Magnussent – valamelyest elnézőbben nyilatkozott róla. „A manővere a határon volt, de azt nehéz megítélni, hogy büntetést ért-e" – mondta. „Nekem persze nem volt más választásom, le kellett vágnom a sikánt, így nem nyílt esélyem az előzésre, pedig egymás mellett voltunk. Ennek azonban végül nem volt jelentősége, mert később úgyis elmentem mellette."

Boullier viszont túl keménynek tartotta a sportfelügyelők ítéletét. „Mi úgy láttuk, hogy szabályosan próbálta megvédeni a pozícióját, ezért kicsit szerencsétlen, hogy a sportfelügyelők döntése miatt visszasorolták a 10. helyre" – mondta az eredetileg a 7. helyen végző Magnussenről. „De semmit nem tehetünk, a döntés végleges."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!