Vágólapra másolva!
A harmadik szabadedzést váltóhiba miatt kihagyta, de így is jól érezte magát a Mercedesben az időmérőn. Hamilton viszont a pálya első szektorában lassabb volt nála, amit a szélárnyék hiányával magyaráz.

Lewis Hamilton a Mercedes uralma ellenére legutóbb nyolc versennyel ezelőtt, Barcelonában szerezte meg a pole pozíciót, de Monzában visszatért a rajtrács élére, amikor a gyors pályán viszonylag tekintélyesnek számító, 0,274 másodperces előnnyel legyőzte csapattársát, Nico Rosberget. Ennek ellenére nem bízta el magát, elismerve, hogy az időmérőn aratott siker csak „egy nagyon apró lépés" 29 pontos hátrányának ledolgozása felé.

Hamilton örült, hogy végre zökkenőmentes időmérője volt. Csak a pálya első szektorában kapott ki Rosbergtől, amiért a szélárnyék hiányát okolta. „A legjobb körömben senki nem volt előttem" – magyarázta. „Éppen az előbb vetettem egy pillantást az összehasonlító telemetriánkra, és minden egyenesben vesztettem majdnem egy tizedet, mert Nico szélárnyékban volt, én viszont nem."

„A szélárnyék itt sokat számít: már azzal is lehet nyerni egy kicsit, ha 6-7 másodpercen belül vagyunk az előttünk haladóhoz. Ő általában gyorsabb volt nálam az első két kanyar bejáratánál, én viszont a kijáratoknál nyertem egy kis időt. Csak a féktávokon küszködtem kissé."

Rosberg ezúttal kikapott Hamiltontól az időmérőn Forrás: Mercedes

Hamilton számára ugyanakkor nem volt ijedtségektől mentes a szombat délután, mert a motorja az időmérőn már megint nem akart életre kelni. „A srácok nem értették, mi történik, de aztán szerencsére sikerült beindítaniuk, és folytatni tudtuk a Q2-t" – mondta. „Ők is megérdemlik ezt az eredményt."

Bár a brit versenyző a péntek délutáni szabadedzésből majdnem egy órát elvesztegetett, ezért utána kilátásba helyezte, hogy szombaton Rosberg adataira fog támaszkodni, az Origo GPhírek-nek azt állította, nem tanult belőlük semmit. „Nem. A csapatnál ilyenkor csak annyit teszünk, hogy áttanulmányozzuk az etap során mért fogyasztási adatokat, a köridők alapján a gumikopást, és hasonlókat, hogy megpróbáljuk megérteni az autó viselkedését" – mondta.

„Ma délelőtt én is megtettem egy rövidített hosszú etapot. Azt összehasonlítva az ő P2-es hosszú etapjával remélhetőleg pontos képet kapunk a fogyasztásról, a sebességfokozatokról és a többiről."

Rosberg nem a műszaki hibára fogja

Szombaton Rosbergen volt a sor, hogy elszenvedjen egy műszaki hibát: a váltója délelőtt rakoncátlankodott, s bár végül megúszta csere nélkül, a harmadik szabadedzésen, amikor a mezőny az időmérőre készült, nem tudott megtenni egyetlen kört sem. Ennek ellenére nem az elvesztett időt okolta amiatt, hogy lassabb volt Hamiltonnál.

„Annyit mondhatok, hogy az időmérőn kezdettől fogva jól éreztem magam az autóban" – árulta el. „Ez nagyon biztató volt, mert nem tudtam, mire számítsak. Fogalmunk sem volt, hogy tegnap óta a megfelelő változtatásokat végeztük-e el a beállításokon, de kapásból keményen tudtam nyomni a gázt."

Rosberg bízik benne, hogy a váltója nem fogja megadni magát a versenyen, de elismerte, hogy erre nincs garancia. Azt viszont örömmel nyugtázta, hogy a Mercedes fölénye a sajátos vonalvezetésű Monzában is megmaradt.

„A Red Bull ma küszködött, más csapatok pedig, köztük a McLaren, erősebbek voltak a megszokottnál. Itt jelentősen át szoktak rendeződni az erőviszonyok, mi mégis uraltuk a pályát" – mutatott rá az Origo GPhírek kérdésére válaszolva. „Bárhová megyünk, a pole-ért tudunk harcolni. Másfelől viszont pénteken, versenybeállításokkal néhány csapat nagyon közel került hozzánk, úgyhogy rajtuk kell tartanunk a szemünket."

Rosberg ezzel főleg Valtteri Bottasra célzott, aki a Williamsszel péntek délután nála is gyorsabban teljesítette a hosszú etapját. Igaz, Hamilton nem aggódik emiatt túlzottan. „Az üzemanyagszintek és a motorüzemmódok között is lehettek különbségek" – vélte.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!