Vágólapra másolva!
Carbone Industrie-ról Brembóra akar váltani, mert az előbbieket esőben nehéz felmelegíteni, és könnyen felüvegesednek. A csapat nyitott erre.

Miután a Belga Nagydíj időmérőjén gondjai akadtak az esőben, Felipe Massa arra kéri a Williamst, hogy váltson Brembókra a Carbone Industrie fékekről, amelyek szerinte hajlamosak felüvegesedni.

„Nem ez volt az első eset, hogy üvegesedést tapasztaltunk" – erősítette meg. „Ilyen körülmények között már láttuk ezt a jelenséget párszor az idén. Ez nem túl előnyös, még dolgozunk rajta. A CI fékeket (esőben) lehetetlen rendesen felmelegíteni."

Előző csapatánál, a Ferrarinál Massa Brembo fékekkel versenyzett, és onnan szerződött át a Williamshez a vezető versenymérnök, Rob Smedley is, aki elismerte, hogy mérlegelik a brazil pilóta által felvetett lehetőséget. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az autót az eltérő rögzítési pontok miatt nem könnyű alkalmassá tenni a más márkájú féktárcsák fogadására.

Massa visszatérne a Ferrarinál használt Brembókhoz Forrás: Farkas Péter (Origo)

„Lényegében már az év elején úgy kell indulni, hogy a tárcsák felfogatási pontjai megfelelőek legyenek mindkét márkához" – magyarázta. „Ha ezt elmulasztottuk, akkor elég komoly átalakításokra van szükség. Ezeket két edzés között nem lehet elvégezni."

„Már foglalkozunk a kérdéssel, ez a csapat azonban évek óta a CI-kre van berendezkedve, ezért nem olyan könnyű egy másik gyártóra váltanunk" – tette hozzá Smedley. „Az erőforrásaink végesek, arra kell fordítanunk őket, amitől a legnagyobb megtérülést várhatjuk. Nem dolgozhat a teljes cég azon, hogy Brembo anyagokra váltsunk."

Smedley hozzátette ugyanakkor, hogy a Williams ezt jövőre valószínűleg tényleg megteszi. A fékek az idén többször a figyelem középpontjába kerültek – először a Német Nagydíj hétvégéjén, ahol a mercedeses Lewis Hamilton az időmérőn éppen egy több darabra törő Brembo féktárcsa miatt csúszott ki. Belgiumban Massához hasonlóan neki is meggyűlt a baja az üvegesedéssel.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!