Vágólapra másolva!
A Red Bull csapatfőnöke dicsérte az ausztrál versenyzőt, akitől szerinte senki sem várt ennyire jó formát az istállónál. Bár Ricciardo még nem adta fel a harcot a vb-címért, Fernando Alonso úgy gondolja, neki sincs már esélye rá.

A Red Bull a szezon előtt azt várta az idei évre leigazolt Daniel Ricciardótól, hogy legkésőbb három-öt verseny után már szorongassa meg négyszeres világbajnok csapattársát, Sebastian Vettelt, de az ausztrál hamar túlteljesítette a tervet: az idén már három győzelmet aratott, és magabiztosan tartja a 3. helyet a tabellán.

A csapatot irányító Christian Horner elismerte, hogy nem számítottak ilyen fényes bemutatkozásra Ricciardótól. "Hogy őszinte legyek, senki sem gondolta a csapatnál, hogy ennyire erős lesz. Tudtuk, hogy gyors, és nagyon jó versenyző, de szerintem egyikünk, még maga Daniel sem hitte, hogy ennyire jól fog teljesíteni" - mondta. "Az önbizalma az egekbe szökött. Nincs rajta nyomás, gyönyörűen vezet. Jól bánik az autóval és a gumikkal, a tempója pedig kiváló."

Az ausztrál a vetélytársai elismerését is kivívta. Spái győzelme azért is váratlan volt, mert a sok padlógázos szakasszal rendelkező pályára eleve a veszteség minimalizálásának céljával utazott a Red Bull. Ricciardónak sokat segített a Mercedesek ütközése a verseny elején, ám végül annak köszönhette a sikert, hogy csak kétszer járt a bokszban, míg Nico Rosberg háromszor.

Ricciardo az utóbbi hat versenyből hármat megnyert Forrás: Farkas Péter (Origo)

A német a 34. körben állt ki utoljára friss gumikért, és a Red Bull úgy döntött, nem védekeznek ellene azzal, hogy az élen álló Ricciardót is kihívják kerékcserére. "Úgy véltük, ha azonos taktikát követünk (Rosberggel), a csupán három másodperces előny kockázatosabb lenne, mint az, hogy kint hagyjuk őt a pályán" - közölte Horner.

"Villámgyorsan átrágtuk magunkat a számokon, amiből az jött ki, hogy amennyiben Nico 2,5-3 másodperccel gyorsabb lesz körönként, akkor a táv végére egy másodpercen belülre kerül Danielhez. Ezért 1:53.4-es köridőket tűztünk ki neki az alapján, hogy Nico 1:51-eket jegyzett."

A vb-címre már esélytelen

A csapatfőnök szerint az is jó döntés volt a részükről, hogy szokatlanul kis leszorítóerőre lőtték be az autókat, mert így könnyebben tudtak támadni és védekezni az egyenesekben. Ricciardo a futam után arról beszélt, hogy még nem mondott le a vb-címről, de Fernando Alonso szerint már neki sincs esélye rá a Mercedes párosa ellen.

"Nem hiszem" – jelentette ki a Ferrari pilótája. "Ugyanakkor ha bárki, akkor jelenleg csak Ricciardo lenne képes (harcolni a vb-címért)." Rosbergről és Hamiltonról Alonso azt mondta, hogy "amikor célba érnek, folyamatosan növelik az előnyüket."

A tabellát a 220 pontos Rosberg vezeti, őt 191 egységgel követi Hamilton, és 156-tal Ricciardo.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!