Vágólapra másolva!
A csapatnál nem tartják reálisnak a 2 másodperces lemaradást a Mercedeshez képest, amit a vizes pálya eredményezett. Christian Horner dicséri Sebastian Vettelt, aki a nehéz körülmények között is megszerezte a 3. rajthelyet.

A Mercedes utolérhetetlen volt a Belga Nagydíj időmérőjén, de Sebastian Vettelnek sikerült behoznia a Red Bullt Nico Rosberg és Lewis Hamilton mögé. "Elégedett vagyok a 3. hellyel. Ez volt a legjobb, amit kihozhattunk a mai napból" - vélte a német, aki pénteken alig tudott vezetni egy gyújtáshiba miatt.

A hátránya azonban így is 2 másodperc volt az idény leghosszabb pályáján a Mercedesek mögött. Szerinte egyértelmű, hogy a riválisuk autójában dobogó erőforrásra vezethető vissza a különbség, amit nehéz ledolgozni a gyengébb Renault motorral. "A Mercedes meredekebb szárnyat használhat, hogy nagyobb legyen a leszorítóereje, és ezt az egyenesek ellenére is bevállalhatják. Holnap remélhetőleg közelebb leszünk hozzájuk versenytempóban."

Sebastian Vettel elégedett a 3. rajthellyel Forrás: AFP/John Thys

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner ugyanakkor rámutatott, hogy száraz pályán valószínűleg kevésbé fog kidomborodni a Mercedes fölénye - a nedves aszfalton ugyanis hatványozottan nő a Red Bull lemaradása a kis leszorítóerős csomaggal.

"Jó autónk van a versenyre. Száraz pályán kedvezőbb lesz a helyzet" - nyilatkozta Horner az RTL-nek, megdicsérve Vettelt, amiért "ilyen feltételek mellett kiváló munkát végzett a lapos hátsó szárnnyal." A csapat másik autójával Daniel Ricciardo 5. lett az időmérőn, és ő is azt mondta, hogy a beállításai többet érhetnek vasárnap.

"Száraz versenyre állítottuk be az autót, és tudtuk, hogy ezáltal romlani fog a teljesítményünk" - közölte. "Mindazonáltal a csúcssebességünk miatt is a kisebb leszorítóerőt választottuk. A miénk nem annyira magas, ezért muszáj valahogy növelnünk, hogy legyen esélyünk támadni és védekezni."

Necces pillanatok

A Red Bull mindkét pilótájának voltak izzasztó pillanatai az időmérőn: először Vettelnek, aki a Q2-ben csak sokadik próbálkozásra tudott kellően jó kört kipréselni az intermediate abroncsokból. Ha az utolsó kísérletével sem jár sikerrel, kiesik a középső felvonásban.

"A Q2 necces volt számunkra" - ismerte el a német. "Megpróbáltam ugyanazzal a garnitúra gumival a pályán maradni, hogy legyen egy extra szettem a Q3-ra, de egyre jobban esett az eső. Csak a szakasz végén sikerült megfutnom a továbbjutást érő kört."

Ricciardo pedig az utolsó percben úszott meg egy karambolt a villámgyors Blanchimont kanyarnál, miután megcsúszott az autója. "Hálás vagyok, hogy nem csapódtam neki a falnak" - mondta. "Volt egy hatalmas tócsa a műfű mögött, és csak remélhettem, hogy nem fog belecsúsztatni a falba."

Daniel Ricciardo Forrás: AFP/Ben Stansall

"Nem ez volt a leggyorsabb módja a kanyar bevételének, de amikor lesodródtam, csak reménykedtem, hogy sikerül pályán tartanom az autót." Becslése szerint néhány tizedmásodpercet vesztett a hibával.

A futamon a dobogóra tör. "Úgy vélem, hogy a harmadik helyet kell megcéloznom a versenyen" - jelentette ki Ricciardo. "Seb, Fernando (Alonso), Valtteri (Bottas) és én, meg még néhányan harcolhatunk ezért a pozícióért."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!