Vágólapra másolva!
Remek debütálása után a dán újonc némileg csalódott az idei eredményei miatt, de megpróbál pozitívumokat keresni a nehéz idényben. Jenson Buttontól úgy is rengeteget tanult, hogy közvetlenül nem segít neki, és Ron Dennis jelenléte is ösztönzően hat rá.

Kevin Magnussen neve már élete első Forma-1-es versenyén, az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon berobbant a köztudatba, hiszen rögtön a harmadik helyen intette le a kockás zászló, Daniel Ricciardo kizárása után pedig még egy hellyel előrébb léphetett. Ilyen előkelő pozícióban legutóbb Jacques Villeneuve tudott végezni a debütáló futamán, még 1996-ban - míg azonban a kanadai akkor egészen az idényzáróig a világbajnoki címért küzdhetett, Magnussen dobogóját egy 9. hely, majd zsinórban három pont nélküli verseny követte. A 21 éves dánnak nincs könnyű dolga az első F1-es szezonjában, hiszen a hullámvölgyből kilábalni igyekvő McLarennél egy világbajnok csapattárs mellett kell megszilárdítania a helyét.

Előnye is van a McLaren küszködésének

A csúcskategóriába a Formula Renault 3.5-ös szériájának aktuális bajnokaként bekerülő Magnussen úgy érzi, legfőbb célját, a folyamatos fejlődést sikerült elérnie a 2014-es idény eddigi futamain. Nem tagadja azonban, hogy a McLaren versenyzőjeként kicsit szebb eredményekben reménykedett a szezon előtt.

Magnussen a dobogón debütált, de azóta nem sikerült a 7. helynél előrébb végeznie. A Hungaroringen csak 12. lett Forrás: Farkas Péter (Origo)

"Újoncként mindenkinek rengeteget kell tanulnia, és én is úgy érzem, hogy futamról futamra jobb pilóta leszek, hiszen egyre több tapasztalatot gyűjtök" – magyarázta az Origo GPhíreknek. "Az ember persze mindig - még újoncként is - abban reménykedik, hogy versenyeket nyerhet, főleg egy ilyen nagy csapatnál, mint a McLaren. Szerettem volna, ha összejön, de a jelenlegi helyzetünkben ez sajnos nem lehetséges. A jövőre nézve azonban mindenképpen ez a célom."

Magnussen ennek ellenére úgy érzi, a középmezőny elejében való szereplésnek nem csak hátrányai vannak. "Megpróbálom ennek is a jó oldalát nézni: ez a szezon nagyon jó lehetőséget nyújt arra, hogy tanuljak és fejlődjek" - vélekedett. "A bajnokságot tekintve nincs rajtam nagy nyomás, ezért sokkal nyugodtabban koncentrálhatok a tanulásra. Ebből a szempontból nehezebb dolgom lenne, ha folyamatosan a mezőny elejében harcolnék."

Sokat tanul Button mellett

A fiatal dán úgy érzi, nagy segítséget jelent számára, hogy az istállón belül a mezőny legtapasztaltabb versenyzőjével, a 15. idényét teljesítő Jenson Buttonnal dolgozhat együtt.

"Nagyszerű, hogy ilyen rutinos és tehetséges csapattársam van. Sokat tanulok abból, hogy megfigyelem, hogyan dolgozik" - mondta, bár hozzátette, a brit közvetlenül nem segíti a munkáját. "Nem az a dolga, hogy tanácsokat adjon. Azt kell tennie, ami a csapat számára a legjobb, nem az én érdekeimet kell szem előtt tartania. Ő nem a mentorom, az edzőm, vagy bármi ilyesmi - a csapattársam."

„Ugyanazokért a győzelmekért, ugyanazokért a pontokért harcolunk, tehát van köztünk versengés. Nem az ő felelőssége, hogy vezetni tanítson, de mindenképpen jó, hogy mellettem dolgozik, hiszen így is sokat tanulok tőle."

Bár a McLarent Ron Dennis irányítja, Magnussen és Button közvetlen főnöke a Lotustól leigazolt Eric Boullier Forrás: Farkas Péter (Origo)

Magnussennek azért sincs könnyű dolga, mert első F1-es idényében rögtön egy olyan kemény főnök elvárásainak kell megfelelnie, mint Ron Dennis, aki a télen váratlanul Martin Whitmarsh helyére lépett. Ennek ellenére úgy érzi, a McLarennél mindenki jól járt azzal, hogy minden idők egyik legsikeresebb csapatfőnöke ismét vezető szerepet tölt be az istállónál.

"Ő az a típus, akiből csak úgy árad az ambíció, és ez a csapat összes tagjára átragad. Szerintem mindenki keményebben dolgozik, mert nagyon sokat követel tőlünk" - árulta el. "Remélem, sikerül meghálálnunk neki azt a rengeteg erőfeszítést, amit a csapatért tesz."

Egyáltalán nem iszik alkoholt

Magnussen minderről a Magyar Nagydíj hétvégéjén beszélt, ahol a Johnnie Walker felelősségteljes autóvezetést népszerűsítő, "Soha ne igyál, ha vezetsz!" szlogennel fémjelzett kampányát is képviselte.

Szerinte a McLarent is szponzoráló italgyártó vállalat remek módszert választott ahhoz, hogy meggyőzze az embereket az ittas vezetés veszélyeiről. "A Twitter és a többi közösségi oldal használata nyilvánvalóan rendkívül hatékony" - mondta. "Különösen azért hasznos, mert az interneten keresztül rengeteg emberhez elér: egy egyszerű hashtag használatával bárki csatlakozhat a kampányhoz, és kijelentheti, hogy soha nem fog autót vezetni alkoholfogyasztás után. A Johnnie Walker közülük sokaknak ingyen biztosít taxit vagy vonatjegyet, ami nagy segítség."

Sok F1-es versenyzőtársához hasonlóan Magnussen egyáltalán nem fogyaszt alkoholt Forrás: Farkas Péter (Origo)

"Forma-1-es versenyzőként mi másoknál jobban tisztában vagyunk azzal, milyen nagy hatással lehetnek a vezetési képességeinkre akár a legkisebb változások is, és ebbe az alkoholfogyasztás is beletartozik. Ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy mi, versenyzők is részt vegyünk ebben a kampányban, hiszen nekünk talán jobban elhiszik, mennyire veszélyes alkoholfogyasztás után a volán mögé ülni" - folytatta a dán. "Én nem iszom, mert fittnek kell lennem a versenyekre. Sok hasonló korú barátom van, akikkel gyakran elmegyünk szórakozni, és ilyenkor mindig én vezetek, őket nem engedem a volán mögé."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!