Vágólapra másolva!
A Red Bull csapatfőnöke az FIA pénteki sajtótájékoztatóján akadt ki, amikor az újságírók a sokadik politikával kapcsolatos kérdést tették fel az istállók főnökeinek. Szerinte a szövetség dolga eldönteni, hol rendezzenek F1-es versenyeket.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner élesen kritizálta a Forma-1-es sajtó képviselőit, amiért a Forma-1-et körülvevő problémákra összpontosítanak a pozitív tényezők helyett. Horner a csapatvezetők pénteki hivatalos sajtótájékoztatóján akadt ki, amikor arról kérdezték, milyen fényt vet a Forma-1-re, hogy idén ősszel Oroszországban, két év múlva pedig Azerbajdzsánban fognak versenyezni. Sokak szerint a két ország negatív politikai megítélése miatt az F1-nek is árthat, ha ezeken a helyszíneken futamokat rendeznek.

„Mindig csak a negatívumokra koncentrálunk" – felelte Horner mérgesen az újabb politikával kapcsolatos kérdésre a sajtótájékoztatón. Szerinte nem a csapatok dolga megítélni, hogy a Forma-1-nek mely országokban kell versenyeznie. „Amikor benevezünk a világbajnokságra, akkor a promóterre és az FIA-ra bízzuk magunkat. Amíg ők nem látják úgy, hogy nem kellene elutaznunk bizonyos helyszínekre, addig versenyezni fogunk ezekben az országokban."

A csapatfőnök szerint az F1-es sajtónak nem a politikával, hanem a pályán történt eseményekkel kellene foglalkoznia. „Önök közül mindannyian ott lesznek azokon a versenyeken, legalábbis a többségük. Hogy miért? Mert szenvedélyesen szeretik ezt a sportot, vagy mert ezzel keresik a kenyerüket. Szerintem a Forma-1-be nem kell belekeverni a politikát, hiszen egy sporteseményről van szó."

Horner unja a politikával kapcsolatos kérdéseket Forrás: Red Bull

„A pilótákról kellene beszélnünk – például a látványos csatákról, amelyek a mi versenyzőink és a Ferrari versenyzői között zajlottak az előző nagydíjon, vagy arról, hogy Lewis Hamilton milyen nagyszerű versenyt futott, ahogy átvágtatott a mezőnyön" - folytatta Horner. „De mindig csak a negatívumokat emeljük ki, és őszintén szólva kezd nagyon unalmassá válni számunkra, hogy folyton ilyen kérdésekre kell válaszolnunk."

Nem a csapatokra tartozik

Horner szerint az FIA elnökére, Jean Todtra és a kereskedelmi jogokat birtokló Bernie Ecclestone-ra tartoznak a futamrendezéssel kapcsolatos kérdések, és ezzel Vijay Mallya is egyetértett. „Szerintem az istállóknak el kell zárkózniuk attól, hogy egyéni véleményt alkossanak a társadalmi és politikai ügyekben" – mondta a Force India főnöke. „Az FIA tökéletesen alkalmas arra, hogy eldöntse, hol kell F1-es futamot rendezni, és hol nem."

A Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery szerint a csapatok nem tudják egyértelműen megítélni, hogy egy adott országban helyes lenne-e versenyt rendezni. Azerbajdzsánban például az általános vélekedés szerint súlyosan sérülnek az emberi jogok, de Hembery szerint ennek a megítélése is relatív. „A világban elfoglalt helyzetünktől függ, hogy mit gondolunk az emberi jogokról" – mondta. „Sok olyan országba utazunk el, amelyekről senki nem mond semmit, pedig sokan az USA-ban vagy az Egyesült Királyságban érvényesülő emberi jogok miatt is panaszkodnak."

„Manapság a világ országai szoros kapcsolatban állnak egymással, ezért nincsenek egyszerű válaszok a politikai kérdésekre. A mi sportunknak erről az a véleménye, hogy az országok kormányainak tanácsát kell figyelembe vennünk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!