Vágólapra másolva!
A Milánói Autóklub igazgatójának megválasztott korábbi Forma-1-es versenyző, Ivan Capelli mindent megtesz azért, hogy a versenynaptárban tartsa a monzai pályát. Belátja, hogy a létesítményeket fel kell újítani.

Bernie Ecclestone néhány hete jelentette ki, hogy a 2016-os versenynaptárból valószínűleg kihagyja az Olasz Nagydíj patinás helyszínét, Monzát, miután a Forma-1-ben a kezdetektől fogva jelenlévő pályának „manapság már nincs gazdasági értéke". Ecclestone nyilatkozatát természetesen általános felháborodás követte, hiszen sokaknak nem tetszik, hogy az F1 nagyura csak az anyagi szempontokat veszi figyelembe a versenyek kiválasztásakor.

A legújabb hírek szerint azonban lehet esély arra, hogy a monzai futam továbbra is a világbajnokság része maradjon, Ivan Capelli ugyanis a kezébe vette az ügyet, és mindent megtesz a verseny megtartásáért. Az olaszt - aki 1985 és 1993 között összesen 98 Forma-1-es futamon indult – nemrég szavazták meg a Milánói Autoklub igazgatójának. Ez a szervezet menedzseli a monzai pályával kapcsolatos ügyeket, ezért Capelli valóban sokat tehet azért, hogy megmentse a versenyt.

„Olvastam az újságokban, hogy Bernie nem elégedett az eddigi kereskedelmi szerződéssel" – nyilatkozta Capelli. „Eddig nem volt rá lehetőségem, hogy beszéljek vele, de a következő néhány hétben valószínűleg sor kerülhet közöttünk egy eszmecserére."

Az Olasz Nagydíj a legnépszerűbb versenyek közé tartozik Forrás: AFP

Capelli elmondta, a Milánói Autóklub jövő héten hivatalos megbeszélést tart az Olasz Nagydíj helyzetéről. „Nyilvánvalóan mindannyian azt szeretnénk, ha minden a régiben maradna" – utalt arra, hogy az autóklub tagjai között csak a verseny megtartása kerülhet szóba. „Monza történelmi szempontból is az egyik legfontosabb verseny. Szeretnénk 2015 után is megrendezni a nagydíjat, és tudjuk, hogy Bernie is ebbe az irányba szeretne hajtani minket."

Szükség van felújításokra

Capelli ugyanakkor elismeri, hogy a monzai létesítmények állapota elmarad a modern pályákétól, ezért hajlandó lenne pénzt fektetni a szükséges fejlesztésekbe. „Úgy gondolom, Monzának előre kell lépnie, mert a jelenlegi formájában nem életképes" – mondta Capelli.

„Valamit tennünk kell, hogy javítsunk a helyzeten. Azt hiszem, a csapatok garázsai már csak az átlagos szintet ütik meg. A nézőkért is sokat kell tennünk, ez az egyik célunk" – magyarázta az olasz, aki a Ferrari korábbi csapatfőnökét, a Monzában élő Stefano Domenicalit is szeretné rábeszélni, hogy segítsen neki a verseny megtartásában. „Stefano nagyon tapasztalt, és kitűnő képességekkel rendelkezik – szeretném az ő segítségét kérni abban, hogy összehozhassuk az új szerződést Bernie-vel."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!