Vágólapra másolva!
A pénteki szabadedzések alapján azt hitték, simán az övék lesz a második leggyorsabb autó, de a hockenheimi időmérőn a Williamsek és egy McLaren is megelőzte őket. Vettel ennek ellenére sem tartja elérhetetlennek a dobogót, de úgy érzi, a Renault fejlesztései nem hoztak eleget a konyhára.

A Red Bullnál a pénteki formájuk alapján arra számítottak, hogy egyértelműen ők lesznek a Mercedes legveszélyesebb kihívói Hockenheimben, de az időmérőn csak az 5-6. rajtkockát tudták megszerezni a Német Nagydíjra, miután mindkét Williams és Kevin Magnussen McLarenje is beférkőzött eléjük.

„Tegnap azt hittük, közelebb kerülünk a Mercedeshez, és mi leszünk a második legjobb csapat" – erősítette meg Daniel Ricciardo, aki 0,733 másodperccel volt lassabb a pole-t elhódító Nico Rosbergnél. „Úgy éreztem, a köröm elég jól sikerült, és bejutok vele az első három közé, de ma kemény csata zajlott a pályán."

Jelenleg úgy tűnik, a versenyre korábban ígért eső elmarad, bár az aszfalt a felhős idő miatt hűvösebb lesz a szombatinál, Ricciardo szerint azonban az időjárás még beleszólhat a küzdelembe. „Ha esik, akkor zuhogni fog, ami jó móka lesz" – vélte. „Az első nyolc helyezett közel lesz egymáshoz, a dobogó legalsó fokáért nagy harc alakulhat ki."

Ricciardo nem számított rá, hogy csak az 5. rajtkockát tudja megszerezni Forrás: Red Bull

Sebastian Vettel a Q3-ig erősebbnek tűnt Ricciardónál, ám a döntőben ismét kikapott tőle 3 tizeddel, így az idén már hatodszorra kell majd a csapattársa mögül rajtolnia. „Az időmérőn váltakozva voltunk gyorsabbak egymásnál" – mondta. „Az utolsó etapom nem jött össze. Valószínűleg nem követtem olyan jól a pályaviszonyok változását, mint a többiek."

A címvédő úgy vélte, a hétvége folyamán „mások egyre többet tudtak kihozni a pályából, mi viszont megálltunk egy adott köridőnél", de a dobogóról így sem mondott le. „A verseny hosszú lesz, bármi megtörténhet" – jelentette ki. „Ebből a rajtkockából a dobogó sem elérhetetlen, szerintem a tempónk is megvan hozzá. Előznünk persze mindig nehéz, ahogy az előző futamon is láthattuk – különösen a Mercedes motoros autókat problémás támadni."

„Viszont elképzelhető, hogy sok bokszkiállás lesz."

Nem értek eleget a Renault fejlesztései

A Renault azt ígérte, a Hockenheimben bevetésre kerülő új vezérlőszoftvere akár több tizedet is érhet a csapatainak, de Vettel szerint nem hozott eleget a konyhára. „Nem hiszem, hogy akkora fejlődést jelentett, mint reméltük" – mondta. „Kaptunk egy frissítést, azonban a vártnál kevesebbet ért."

Ricciardo már egy fokkal derűlátóbb volt. „Egy kicsit azért nyertünk vele, mert a mérési pontokon nem érünk el olyan gyenge sebességet, mint az utóbbi versenyeken" – magyarázta. „Csakhogy a Mercedes is fejlődik. Az autójuk eleve gyors volt, mégsem ülnek tétlenül a babérjaikon, ezért nekünk kétszer akkorát kell előrelépnünk, hogy látszatja is legyen."

A Red Bullok végsebessége Ricciardo optimizmusa ellenére az időmérőn sem volt kiemelkedő: Vettel 13,3 km/ó-val maradt el Rosbergtől, és csak Pastor Maldonadónál, valamint Kamui Kobajasinál volt gyorsabb az egyenesben, míg az ausztrál versenyző 10,2 km/ó-s hátránnyal a 10. lett a listán.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!