Vágólapra másolva!
A Német Nagydíj pénteki edzésnapja után is nyitott kérdés, hogy a FRIC száműzése felborítja-e a szezon első félidejében kialakult erősorrendet, de hiába érték el megint ők a legjobb időeredményeket, a Mercedesek sebezhetőbbnek tűnnek a szokásosnál. A gumigyilkos hőség is tényező lehet.

A Német Nagydíjnak eddig két forró témája bontakozott ki, és az egyik szó szerint értendő: a rajtrácsszerte évek óta széles körben használt különleges futómű, a FRIC váratlan betiltása, valamint a pénteki edzésnapra jellemző, jócskán 30 fölötti hőség, amely a gumigyilkosnak számító 56-58 fokra melegítette a hockenheimi aszfaltot. Nagyon úgy tűnik, hogy ez a két tényező fogja meghatározni a versenyhétvége szövetét.

Ami a FRIC hirtelen száműzését illeti, továbbra sem tisztázott, hogy azt valamelyik csapat kezdeményezte-e – a McLarenről suttogtak, ők azonban nem túl meglepő módon váltig tagadják, hogy közük lenne hozzá –, vagy a cinikusaknak van igazuk, és az FIA egyszerűen ezzel akarta feldobni a szokásos nyári uborkaszezont, no meg a vészesen ellaposodó világbajnoki küzdelmet.

Hogy ez sikerülhet-e, az persze más kérdés. Habár a szakértők többsége nem várt érdemi változást, logikusan hangzik, hogy a csapatok nem fordítottak volna komoly erőforrásokat a FRIC kifejlesztésére, ha nem lenne számottevő haszna a pályán. „Ezzel az érvvel nehéz vitatkozni" – ismerte el vigyorogva Nico Rosberg is. Mivel eddig gyakorlatilag mindenkinek az autójában működött a négy futóművet hidraulikusan összekötő felfüggesztés, a betiltása feltehetően senkit nem fog kiugró mértékben érinteni, de amelyik csapat fejlettebb rendszerrel rendelkezett, az nyilván nagyobbat bukik. Így potenciálisan tényleg a Mercedest érhette a legnagyobb veszteség.

Érezhetően megváltozott az autók viselkedése

Az istállók az FIA bejelentése miatt a Brit Nagydíj óta kénytelenek voltak hagyományos rugókra és lengéscsillapítókra cserélni a hidraulikus rendszert (bár a csövek helyét az egyszerűség kedvéért a többségük megtartotta a kasztniban), ami természetesen befolyásolta az autók mechanikai és aerodinamikai tulajdonságait is.

„Valószínűleg az összes autó alulkormányzottabb lett valamivel, mert az első hasmagasságot muszáj volt megemelni az eddigihez képest" – mutatott rá a Ferrari technikai igazgatója, James Allison, aki ennek ellenére üdvözölte az FIA döntését, mivel szerinte így a csapatoknak lesz elég idejük eleve FRIC nélkül megtervezni a 2015-ös autóikat.

Massa mindkét keverékű gumin meggyőző tempót diktált Forrás: Williams

A versenyzők nagy része azonban az első hockenheimi edzésnap után nem tagadta, hogy érezte a különbséget. Az állítólag meglepően fejlett interlink futóművet elveszítő Marussiánál kifejezetten negatív változásról számoltak be, és Rosberg szintén elismerte, hogy „kicsit más lett az autónk, a változásokhoz alkalmazkodnunk kell." Amikor a féktávokon az autó előre bólint, az első vezetőszárny és a padlólemez távolsága az aszfalttól a korábbinál lényegesen nagyobb mértékben változik, márpedig ez kihat az áramlási viszonyokra, s ezáltal a stabilitásra is, különösen a kanyarok bejáratánál. Emiatt a beállítások is más szemléletet igényelnek.

Éppen ezért ma a csapatok jó része – köztük délelőtt tesztpilótanője, Susie Wolff segítségével a Williams – sokat időt szánt arra, hogy a hagyományos futóműhöz igazítsa az autóját. Ennek ellenére voltak, akik nem tapasztaltak markáns változást. „Nem hiszem, hogy a FRIC hiánya a vezetési stílusunk szempontjából túl sokat jelent" – jegyezte meg Fernando Alonso, bár hozzátette, hogy erről csak egy rendes összehasonlító teszt alapján lehetne biztosat mondani. Sebastian Vettel egyetértett vele, szintén nem tulajdonítva különösebb jelentőséget a szofisztikált futómű száműzésének.

Csökkent a Mercedes előnye?

Ha számításba vesszük, hogy a FRIC abszolút értelemben is legfeljebb 2-4 tizedet ért körönként, és mindenkinek ki kellett vennie az autójából, másokhoz képest a Mercedes valószínűleg nem bukhat 1-2 tizednél többet a hiánya miatt – márpedig ennél jóval tetemesebb fölényük volt.

Ezt igazolják a pénteki szabadedzések eredményei is. Nico Rosberg és Lewis Hamilton mindkettőt az első két helyen zárta – a délelőttit ebben, a délutánit a fordított sorrendben –, és úgy tűnt, magabiztosan uralják a pályát. Az előnyük azonban még akkor is kisebb volt a szokásosnál, ha tekintettel vagyunk a rövid, 78 másodperces köridőkre. Daniel Ricciardo a szuperlágy gumikon mindössze 102 ezredmásodperccel maradt el Hamiltontól, Rosbergtől pedig még kevesebbel, 72 ezreddel, és kilencen voltak egy másodpercen belül a legjobb időhöz képest.

Ráadásul a Mercedes ezúttal a hosszú etapokon sem döngölte az aszfaltba az ellenfeleit. Szó se róla, mindkét gumikeveréken ők nyújtották a legmeggyőzőbb teljesítményt, de a lágyakon Ricciardo átlagosan csak 45 ezreddel maradt le Hamiltontól egy ugyanolyan hosszú, 10 körös etapon. A szuperlágyakon Vettel került hasonlóan közel hozzájuk, bár ez némileg megtévesztő, mert ő sokkal kevesebb (mindössze 6) kört töltött a pályán, mint ők.

Az átlagok a lágy gumikon:
(Zárójelben a megtett és az átlagba beleszámított körök száma)

1. Rosberg 1:22.920 (9/7 kör)
2. Hamilton 1:23.107 (10/9 kör)
3. Ricciardo 1:23.152 (10/9 kör)
4. Räikkönen 1:23.511 (9/7 kör)
5. Massa 1:23.645 (12/10 kör)
6. Vettel 1:23.690 (14/12 kör)
7. Alonso 1:23.720 (15/11 kör)
8. Magnussen 1:24.890 (12/12 kör)

Az átlagok a szuperlágy gumikon:

1. Massa 1:22.359 (7/5 kör)
2. Rosberg 1:22.667 (12/9 kör)
3. Hamilton 1:22.690 (9/7 kör)
4. Vettel 1:22.700 (6/6 kör)
5. Räikkönen 1:23.111 (8/6 kör)
6. Ricciardo 1:23.285 (12/12 kör)
7. Hülkenberg 1:23.550 (13/12 kör)
8. Button 1:24.605 (11/10 kör)

A hőség kinyírja a gumikat

Már ez is a szokásosnál kiélezettebb küzdelmet vetít előre a Német Nagydíjon, csakhogy van még egy fontos tényező: a gumik. A Pirellitől eleve bátor döntés volt a két leglágyabb keveréket vinni Hockenheimbe (tavalyelőtt még a közepeset és a lágyat választották), de a csaknem 60 fokos aszfalt még a vártnál is komolyabb erőpróba számukra. Jelentős hólyagosodást senki nem tapasztalt velük, a hőfáradás viszont érzékelhető volt.

Az élversenyzők délutáni hosszú etapjai a lágy gumikon (X: kör, Y: köridő másodpercben). Látható, hogy Massa és Vettel a 6-7. körtől lelassult a többiekhez képest Forrás: Farkas Péter (Origo)

Különösen jól látszott ez Vettel és Felipe Massa lágy gumikon teljesített, kifejezetten hosszú (14 illetve 12 körös) etapján: a 6-7. körtől kezdve láthatóan visszaesett a tempójuk. Pedig az első két körét Massa ugyanolyan gyorsan teljesítette, mint Rosberg, aztán a 3-6. körben mindketten a Vettellel és Hamiltonnal kibővülő boly sűrűjében találták magukat. Ezt követően viszont csak a Mercedes két versenyzője, valamint Ricciardo nem lassult le. Ez egyébként beleillik a Williamstől megszokott mintázatba, vagyis abba, hogy ők a többieknél hajlamosabbak elmelegíteni a gumikat, különösen a hátsókat. A rádión hallottuk, hogy egyes autókon időnként akár 20 fokkal is magasabb volt az abroncsok hőmérséklete az optimálisnál, ami óriási különbség, hiszen már 2-3 fokos eltérés is érezhető a tapadásban.

Az élversenyzők délutáni hosszú etapjai a szuperlágy gumikon (X: kör, Y: köridő, másodpercben). Massa rövid, de nagyon gyors menetet bonyolított le az edzés végén. Forrás: Farkas Péter (Origo)

A szuperlágy Pirelliken kicsit más volt a helyzet. Massa azokon érdekes módon jobban állta a sarat – olyannyira, hogy a 3., valamint az 5-7. köreiben jobb időt ért el, mint bárki az ezekkel a gumikkal teljesített hosszú etapja során. Ehhez azonban hozzájárulhatott, hogy ő a többiekhez képest fordított sorrendben használta a kétféle keveréket, tehát az edzés végén kapta meg a szuperlágyakat, amikor már jobbak lehettek a pályaviszonyok.

A szereplése mindezzel együtt is biztató. Valtteri Bottas ma nem remekelt, kiugróan rossz átlagokat ért el, de figyelembe véve, hogy a Williams péntekenként gyengébbnek szokott mutatkozni a valóságosnál, most akár még veszélyesebbek is lehetnek, mint Ausztriában és Nagy-Britanniában voltak, ahol zsinórban két dobogós helyet zsebeltek be.

A Ferrari nem meggyőző

A Ferrariról ugyanez nem mondható el. Kimi Räikkönen ugyan délután viszonylag közel maradt az élbolyhoz, de a hátránya egy körben és a hosszú etapokon is 5-6 tizedre rúgott, míg Alonso csak a lágy gumikon töltött egyhuzamban sok kört a pályán. Ő tulajdonképpen nem ment rosszul: az átlaga Vetteléhez hasonló volt, de hozzá képest annyiban fordított tendencia szerint alakult, hogy eleinte lassabb, aztán gyorsabb köröket futott nála.

A Ferrari egyelőre csak félig szerepelt ígéretesen. Räikkönennek a vízpumpa délelőtti hibája ellenére a szokásosnál jobb nyitónapja volt Forrás: Ferrari

A Force India teljesítményében ránézésre nem volt semmi különös. Nico Hülkenberg szuperlágy gumikon elért 1:23.550-es átlaga ugyanakkor mindjárt jobbnak tűnik, ha meggondoljuk, hogy Ricciardo egy hasonló hosszúságú, 12 körös etap során csak bő 2 tizeddel diktált erősebb tempót nála. A sorból igazán csupán a McLaren lógott ki az élcsapatok közül; ők mindkét fajta gumival siralmasan lassúak voltak, és nem is tagadták, hogy egyelőre legfeljebb időmérő beállításokkal képesek vállalható köridőkre.

„Azt hiszem, a kigyorsításoknál megfőzzük a gumikat" – magyarázta Jenson Button. „Ilyen hőmérsékleti viszonyok között borzasztóan nehéz menedzselni őket. Különösen a szuperlágyakat problémás működésre bírni úgy, hogy közben ne melegedjenek túl."

Ez vasárnap mindenképpen befolyásolhatja a stratégiát, és azon keresztül az erőviszonyokat, már csak azért is, mert a két keverék között a szokásosnál nagyobb, 1-1,5 másodperc a különbség. A versenyen ugyan felhős idő várható, ami hűvösebb aszfaltot jelent, esőt viszont egyelőre nem ígérnek. Igaz, ezúttal még arra sem feltétlenül lesz szükség ahhoz, hogy a riválisok – főleg a Red Bull és a Williams – megszorongassák a Mercedest, amely az utóbbi hetek tapasztalatai alapján a hűtés felől sem lehet egészen nyugodt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!