Vágólapra másolva!
A Caterham számos személycserét eszközölve igyekszik felzárkózni a középmezőnyhöz. A tartalékversenyzőjük is távozik.

Mint ismert, a Caterham F1 Team új tulajdonosok kezébe került, miután a Brit Nagydíj előtt Tony Fernandes alapító eladta a csapatot egy meg nem nevezett svájci-arab befektetőcsoportnak. Christijan Albers csapatfőnök és a tanácsadóként dolgozó Colin Kolles célja, hogy az istálló működését hatékonyabbá tegye. Ennek érdekében átszervezésekbe kezdtek – az Autosport információi szerint legalább negyven alkalmazottat bocsátottak el.

A hivatalos közlemény, melyben a főbb pozíciócseréket ismertették, így fogalmaz: „A Caterham új tulajdonosai szerint ez az alakulat jövőjét szem előtt tartva szükséges lépés."

Elkerülhetetlennek tartották a leépítést Forrás: Caterham

Albers helyettese Manfredi Ravetto, az ügyvezető Simon Shinkins lesz, a csapatmenedzseri pozíciót pedig Miodrag Kotur kapja, aki korábban a Ferrari logisztikai vezetője volt. A vezető versenymérnök Gianluca Pisanello lesz, a jogi ügyekért Michael Willmer felel majd. John Iley kapta a technikai igazgatói posztot, aki egy személyben felel majd az idei és a jövő évi autó fejlesztéséért. Ő 2004-től a Ferrari aerodinamikai főnöke volt, és azt megelőzően dolgozott a Renault-nál és a Jordannél is.

Távozik Alexander Rossi is

A Caterham zöld utat kapott egy, a Belga Nagydíjra tervezett fejlesztési csomagra is, azonban a korábbi tesztpilóta, Alexander Rossi már nem fogja kipróbálni ezeket az újításokat. Az amerikai versenyző 2013-ban csatlakozott a Caterham Forma-1-es csapatához, amelynek autóját teszteken és néhány pénteki szabadedzésen vezette. 2011 óta volt tagja a Caterham-családnak, a Formula-Renault 3.5 és GP2 fiókcsapatokban is megmutathatta magát.

„A döntés, hogy elhagyom a Caterhamet, a karrierem szempontjából helyes" – mondta. „Csak a pozitívumokat viszem magammal innen, ahol átléptem egy jelentős mérföldkövet. Az összes autójukat vezettem a Lotus Racing (a Caterham jogelődje) 2010-es világbajnoki bemutatkozása óta. Forma-1-es technikában bizonyítottam a rátermettségemet mind a tesztek, mind szabadedzések során. Készen állok a továbblépésre."

Rossi célzott rá, hogy érdeklődik az F1-hez 2016-ban csatlakozó új csapat, a Haas Formula iránt, amely egy szakíró, Christian Sylt szerint már be is fizette a 20 millió dolláros nevezési letétet, s amelynek szüksége lesz egy hazai versenyzőre „Nagyszerű lehetőségünk van a sportág népszerűsítésére Amerikában, és hiszem, hogy az időzítés tökéletes" – mondta a 22 éves, kaliforniai születésű pilóta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!