Vágólapra másolva!
Az FIA felülvizsgálja a jelenlegi szabályozást a veszélyes bokszutcai kiengedésre vonatkozóan. A Belga Nagydíjra valószínűleg változtatnak.

A tavalyi Német Nagydíjon történt eset után, amikor Mark Webber autójának rosszul rögzített kereke lerepült és eltalált egy bokszutcai operatőrt, az FIA szigorította a veszélyes kiengedésért járó szankciókat. Az idei szezontól az ilyen esetek után a felelőtlen csapat pilótáját 10 másodperces stop&go büntetéssel sújtják, ezen felül még tíz hellyel hátra sorolják a következő verseny rajtrácsán is. Daniel Ricciardo és Esteban Gutiérrez saját bőrükön tapasztalhatták meg a szigort a gyakorlatban.

A Sauber szerelői Ausztriában hibáztak, amikor Gutiérrez bokszkiállása során nem megfelelően rögzítették az autóján az egyik kereket, így veszély okozása miatt Silverstone-ban már eleve lépéshátrányból indult. „Szerintem ez túl szigorú, mert az én esetemben a kerék le sem esett az autóról" – mondta Gutiérrez az Autosportnak. „Azonnal éreztem, hogy valami nem stimmel, ezért megálltam. Ez elég biztonságos volt, jól reagáltunk a problémára."

„Egy öt (valójában tíz) másodperces büntetéssel is épp elég időt veszítünk, a következő versenyen tíz hellyel hátrébbról indulni már túlságosan nagy hátrány" – vélte, és Ricciardo malajziai incidensére utalva hozzátette: „Daniellel ugyanez történt a szezon korábbi szakaszában."

„A kérdést érdemes lenne felülvizsgálni. Versenyzői szempontból ez nem volt igazán az én hibám, emiatt a tíz helyes hátrasorolás túl kemény büntetés."

A csapatok és pilóták panaszai nem találtak süket fülekre. Az igazságtalannak tartott szabályozást még az augusztusi nyári szünet vége előtt szeretnék tisztázni, így már Spában életbe léphet az új, a pilótákat nem többszörösen büntető rendszer. Ehhez azonban az istállók száz százalékos egyetértésére, valamint az FIA Motorsport Világtanács jóváhagyására is szükség lesz.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!