Vágólapra másolva!
A mexikói azt sem bánja, hogy az őt kilökő Vergne-t nem büntették meg a sportfelügyelők Silverstone-ban. Nyilvánvaló hibák esetén azonban továbbra is helyénvalónak tartja a szankciókat.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) illetékesei a Kanadai Nagydíj után bejelentették, hogy a sportfelügyelők a jövőben változtatnak a hozzáállásukon az ütközések vizsgálatakor, és csak a súlyosabb esetekért osztanak ki büntetést a versenyzőknek. Az elmúlt két versenyen már láthattuk is ennek eredményét: Sebastian Vettel az Osztrák Nagydíjon, Jean-Eric Vergne pedig Silverstone-ban úszott meg egy olyan esetet, amelyért korábban valószínűleg büntetés járt volna.

Vergne a Brit Nagydíj rajta után ütközött Sergio Pérezzel, és a mexikói a pálya elhagyása után csak a mezőny végéről folytathatta a versenyt. Noha ezúttal ő volt a szenvedő fél, Pérez nem bánja, hogy a vétkesnek tartott francia büntetés nélkül megúszta az incidenst. „Ha a jövőben is ilyen hozzáállással közelítik meg a versenyzést, akkor jó irányba haladunk” – mondta az Autosportnak a mexikói, aki szerint a túl sok büntetés gyakran elvette a versenyzők kedvét a kockázatos manőverektől.

Pérez bízik a következetes döntésekben Forrás: AFP


„Vergne odajött hozzám a verseny után, és elnézést kért. Túl későn fékezett az első kanyarban, miközben két másik autóval csatázott” – magyarázta Pérez, aki végül a 11. helyen fejezte be a futamot. „Fontos azonban, hogy az egész idény során következetes döntések szülessenek, és mást se büntessenek meg egy hasonló incidens miatt.”

Mindent nem lehet megúszni

Noha Niki Lauda korábban úgy nyilatkozott, hogy a pilótáknak minden esetben egymás között kellene lerendezniük a vitatott incidenseket, Pérez szerint a komoly sportszerűtlenségek továbbra is szankciót érdemelnek. Úgy véli, akkor kellene büntetést kiosztani egy baleset után, ha nyilvánvaló, melyik fél volt a hibás. Éppen ezért továbbra sem ért egyet azzal, hogy a Kanadai Nagydíj után megbüntették őt a Felipe Massával történt ütközéséért.

„Bizonyos mértékig igaza van, de azért szükség van határokra” – utalt Pérez Lauda megjegyzésére. „Szerintem az én montreali büntetésem kicsit szigorú volt, mert mindketten benne voltunk az ütközésben. A szabályokat az eset után változtatták meg, és ha újra hasonló incidens történik, valószínűleg senkit nem fognak megbüntetni. Ezt sportszerű és korrekt döntésnek tartanám.”

„Ha egy pilóta nyilvánvalóan hibát követ el, és tönkreteszi valaki más versenyét, akkor meg kell büntetni. A montrealihoz hasonló bonyolult esetekben viszont nincs szükség szankcióra.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!