Vágólapra másolva!
Nem voltak benne biztosak, hogy a Brit Nagydíjon is ők lesznek a második leggyorsabb csapat. Rob Smedley szerint az eredményben óriási szerepe van a Mercedes motornak.

A Williams teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley elismerte, a csapat a Brit Nagydíj előtt nem volt biztos az esélyeit illetően. Bár az előző két futamon, Kanadában és Ausztriában remek tempót diktáltak, a silverstone-i pálya eltérő jellegzetességei miatt nem igazán tudták, hogy itt is ők lehetnek-e a Mercedes elsőszámú üldözői. Az időmérő edzésük ráadásul katasztrofálisan alakult, ezért csak a 14. és 15. helyekről kezdhették meg a versenyt.

A futam alakulása azonban felülmúlta a várakozásaikat: bár Felipe Massa már a rajt után történt balesetben kiesett, Valtteri Bottas a mezőnyön átvágtatva felzárkózott a Mercedesek mögé, és Nico Rosberg váltóhibája után a második helyen ért célba. „Kicsit meglepő volt” – nyilatkozta Smedley, amikor az Autosport arról kérdezte, számított-e ilyen jó tempóra. „De óriási meglepetést azért nem okozott.”

Bottas 11 autón verekedte át magát Silverstone-ban Forrás: AFP

„Tudtuk, hogy gyors az autónk, ezért még csalódottabbak voltunk az időmérő után” – magyarázta. „Az előző néhány nagydíj alapján azonban tudhattuk, hogy egy ütőképes autóval vágunk neki a versenynek. Azt viszont nem tudtuk, hogy olyan erősek leszünk-e, mint Kanadában és Ausztriában, ahol egyértelműen a miénk volt a második leggyorsabb autó.”

Smedley szerint Bottas „kivételes munkát végzett” Silverstone-ban, hiszen úgy ért fel a dobogóra, hogy a pályán előzött meg 11 autót. „A bokszutcai irányítóközponttal is rendkívül jól kommunikált. A versenyző és a csapat közötti összhangra nagy szükség van, és ezúttal minden a lehető legjobban működött.”

Noha Smedley elégedett az istálló és a versenyzők teljesítményével, szerinte nem szabad elfelejteni, hogy az eredményeiket jelentős részben az erős Mercedes motoroknak köszönhetik. „A hajtásláncnak köszönhetően Valtteri nagyon gyorsan előzte meg a többi versenyzőt, jól ki tudta használni az autója tempóját” – magyarázta. „Ha erre nem lettünk volna képesek, akkor teljesen máshogy nézett volna ki a verseny.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!