Vágólapra másolva!
A brit nem hitte volna, hogy javítani tud a silverstone-i időmérő utolsó körében, de agresszív vezetéssel végül idei legjobb rajthelyét szerzete meg. A dobogóra nem sok esélyt lát.

A McLaren idei legjobb időmérős eredményét érte el Silverstone-ban, ahol Jenson Button a 3., Kevin Magnussen pedig az 5. helyről kezdheti meg a vasárnapi futamot. A csapat a Brit Nagydíj időmérőjét sem várta nagy reményekkel, hiszen a pálya elméletileg nem fekszik nekik, a többi istálló hibáját kihasználva azonban remekül szerepeltek a változékony körülmények között zajló, kaotikus időmérőn.

Button és Magnussen azok közé tartoztak, akik a Q3 utolsó percében még megpróbálkoztak egy mért körrel, noha kezdetben azt hitték, hogy a vizes pályán nem lesz esélyük javítani. A harmadik szektorban azonban szinte teljesen száraz volt az aszfalt, ezért sikerült előreugraniuk a tabellán. Button elmondta, az utolsó próbálkozása elején alig tudta a pályán tartani a McLarent.

„Mondtam a srácoknak a rádión, hogy még az egyenesben is kipörögnek a kerekeim” – nyilatkozta a brit, aki az 5-ös kanyarban hibázott is. „Erre ők azt felelték: ’Csak nyomd a gázt, nincs semmi veszítenivalód, és kockáztatnunk kell, ha előrébb akarunk kerülni.’”.

„Ezért aztán keményen hajtottam. Nagyon agresszívan vezettem, de bevált – óriási köszönettel tartozom a csapatnak, amiért helyesen döntöttek” – mondta a „hihetetlenül” boldog Button, aki reméli, hogy a szombati eredményével az őt korábban kritizáló Ron Dennisnek is bizonyította, hogy helye van a csapatban.

Button legutóbb 2012-ben indult ilyen jó helyről Forrás: AFP

„Biztos vagyok benne, hogy ő is látta ezt. Persze egy eredmény még semmit nem jelent, de azóta már beszéltünk, és úgy érzem, kölcsönösen tiszteljük egymást” – mondta. „Ha az ember gyorsabb javulást vár el a csapatától, mint amire valójában képesek vagyunk, akkor talán olyan dolgokat is nyilatkozik a sajtónak, amiket nem kellene.”

Button a 15. Brit Nagydíjára készül, és még soha nem sikerült felállnia a dobogóra hazai versenyén. A jó rajthely ellenére nem hiszi, hogy most fog megszakadni a rossz sorozata. „Szeretnék optimista lenni, és pozitívan gondolkozni a dobogó lehetőségéről. A maihoz hasonló körülmények között még lehetségesnek is tartanám, de egy száraz pályán zajló versenyen ez nagyon nehéz feladat lenne.”

Magnussen a Q3-ban 2 tizeddel maradt el csapattársától, de az 5. helyével is elégedett volt. Ennél jobb pozícióból mindössze egyszer, az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon indulhatott. A dán elárulta, csapattársával ellentétben ő nem akart túl keményen hajtani az utolsó körében. „Nagyon nehéz volt megjósolni, hogyan változik a pálya állapota egyik körről a másikra, ezért viszonylag óvatosan vezettem” – mondta. „Most már sajnálom, hogy nem nyomtam egy kicsit jobban a gázt – de ilyen körülmények között nem tudhatjuk, mennyi fér még bele.”

A mezőny nagy részéhez hasonlóan Magnussen sem gondolta, hogy javítani tud a korábbi köridején. „Eléggé meglepődtem, hogy milyen száraz volt a pálya a Q3 végére. Azt hittem, nincs is értelme a kihajtanunk” – magyarázta a dán, aki nem tudja, mire számíthat a versenyen, de mindent megtesz egy erős pontszerző helyezésért.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!