Vágólapra másolva!
Brit sajtóértesülések szerint a CVC már döntött róla, hogy az ellene zajló per kimenetelétől függetlenül elküldik őt a sport éléről, az utódja azonban még nem ismert. Eladnak valamennyit az F1-ben szerzett részesedésükből is.

Az F1-et bő három évtizede irányító Bernie Ecclestone személye kínossá vált a sport tulajdonosa, a CVC Capital Partners számára, amelynél a Guardian szerint eldöntötték, hogy a közeljövőben mindenképpen megszabadulnak tőle. A 84 éves Ecclestone ellen az elmúlt év során több bírósági eljárás indult, és ha Münchenben bűnösnek találják abban a vádpontban, hogy 2006-ban 44 millió dollárral megvesztegette a Bayern LB egykori kockázatelemzőjét, Gerhard Gribkowskyt, börtönbüntetést is kaphat.

Bár a perben tett legutóbbi tanúvallomások neki kedveztek, a CVC-nél úgy vélik, a brit adóhatóságok előtt Ecclestone a felmentése esetén is kellemetlen helyzetbe kerül. Ezért szánták rá magukat, hogy elküldik őt az F1 éléről. Az utódja még nem ismert, de a pletykák ellenére valószínűleg nem a jelenleg a Red Bull csapatát irányító Christian Horner lesz az. A fordulat egyébként kifejezetten pikáns, hiszen Ecclestone a gyanú szerint annak idején pont azért akarta a CVC-nek eladni a sportot, mert ők biztosították róla, hogy megtarthatja a pozícióját. Januárban, a per kezdetekor hivatalosan már kilépett az F1 igazgatótanácsából, de a sport napi ügyeit azóta is ő intézi.

A Guardian azt is írja, hogy a CVC árulja az F1-ben szerzett, jelenleg 35,5 százalékos tulajdonrészét. A Financial Times már februárban arról számolt be, hogy egy amerikai milliárdos, John Malone, a Liberty Media elnöke tárgyalásokba kezdett erről velük. Az Auto Motor und Sport szerint e pillanatban ő a legesélyesebb vevő, de három másik befektetőcsoport is érdeklődik a világbajnoki sorozat iránt. Az egyik mögött a kanadai divatguru, a Tommy Hilfiger felfuttatásáért felelős Lawrence Stroll áll, és köze van hozzá a Ferrarinak is, míg a másik kettőben a Red Bull illetve a Lotus érdekelt.

Ecclestone személye a CVC szerint vállalhatatlan lett az F1 élén Forrás: AFP

Az F1 teljes értékét 9 milliárd dollárra becsülik. A Financial Times úgy véli, a CVC az elmúlt nyolc évben „vaskos profitot" szerzett a befektetése révén, amely legalább ötszörösen megtérült főleg annak köszönhetően, hogy a tulajdonrészét fokozatosan értékesítette. Az F1 szingapúri tőzsdére való bevezetésének terve azonban megbukott – az FT szerint éppen az Ecclestone ellen zajló perek miatt.

Ecclestone-t azért is a fejlődés egyik gátjának tekintik, mert a csökkenő televíziós nézettség ellenére nem hajlandó nyitni az online felületek, elsősorban a közösségi média felé. „Csodálkozunk, hogy a nézettségi adatok miért romlanak, amikor az ingyenesekről az előfizetéses csatornákra kerül át a közvetítés. Pedig ez teljesen normális" – mondta a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff, aki elárulta, hogy hosszas vitát folytatott Ecclestone-nal a kérdésről.

„Amikor említettem neki, hogy az online tevékenységünk milyen robbanásszerűen fejlődik, Bernie közbevágott, hogy 'igen, de azok a cégek semmit nem fizetnek, a profitunk fele viszont a tévés jogdíjakból származik.' A közösségi média üzleti modellje még valóban nem működőképes, mert anyagi hasznot nem lehet szerezni belőle, de a segítségével minden szponzorunknak megmutathatom, hogy a logójukat akkor is egyre többen látják, ha a tévét egyre kevesebben nézik."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!