Vágólapra másolva!
Pérez úgy érzi, ha nem kell a 16. kockából rajtolnia Ausztriában, a 6. helynél előrébb is végezhetett volna, mert a tempója adott volt hozzá. Hülkenberg viszont küszködött a Force India balanszával.

Sergio Pérez az Osztrák Nagydíj egyik legnagyobb bravúrját hajtotta végre, amikor a 16. kockából rajtolva felkapaszkodott a 6. helyre. Ehhez a keményebb keverékű (azaz lágy) gumikon vágott neki a távnak, és az első kiállását egészen a 29. körig halasztotta, aztán az utolsó etapra kapta meg a gyorsabb szuperlágy Pirelliket. Úgy érzi, a versenyéhez egyrészt a Force India gumikkal való kíméletes bánásmódja, másrészt az első kör jelentette a kulcsot, melynek során kapásból öt pozíciót javított.

„Jenson (Buttont) különösen fontos volt megelőznöm, mert ő hozzám hasonló stratégiát választott: ez volt az egyik meghatározó mozzanat" – mondta a mexikói, aki pályafutása során harmadszorra futotta meg a leggyorsabb kört. „A stratégiánk bevált. Újra bebizonyítottuk, hogy jól bánunk a gumikkal, így a versenytempónk erős volt, ahogy egész évben. Kellemes érzés volt az élen állni egy darabig, bár természetesen tudtuk, hogy a mögöttünk haladó autók más taktikán vannak."

„Csak azt sajnálom, hogy a rajtbüntetés nélkül előrébbről rajtolhattam volna, ami nagy különbség, mert ma megvolt a tempónk ahhoz, hogy a dobogóért harcoljunk."

Pérez átmenetileg még az élen is állt Forrás: Force India

Bár a Force India Spielbergben megpróbálta felülvizsgáltatni Pérez büntetését, melyet a Felipe Massával történt montreali baleset miatt kapott, nem jártak sikerrel. Csapattársa, Nico Hülkenberg az időmérőn gyorsabb volt nála, a versenyen viszont a hagyományos stratégiát követte, vagyis a szuperlágy gumikon startolt, amellyel nem jutott igazán előre: csak egy helyet javított a rajtpozícióján.

„Ez elég kemény délután volt, nehezebb, mint vártam. Küszködtem az autó balanszával, ami negatívan befolyásolta a tempómat, sőt a gumikopásra is kihatott" – árulta el. „Checo egyértelműen gyorsabb volt a versenyen, ennek akkor is a végére kell járnunk, ha más stratégiát követett."

Hülkenberg az utolsó körben vesztette el a 8. helyet Daniel Ricciardóval szemben, de azt állítja, nem volt reális esélye védekezni, mert az ausztrál 4 körrel később járt utoljára a bokszban. „Jó, hogy tovább csipegettük a pontokat, és néhány élvezetes csatám is volt" – mondta Hülkenberg. „Különösen az, amit Ricciardóval folytattam az utolsó körben. Keményen harcoltam, hogy magam mögött tartsam, de a gumik terén előnyben volt, ezért nem jártam sikerrel."

A Force India éppúgy 10 ponttal lett gazdagabb Ausztriában, mint Kanadában és Monacóban, de az előnye így is 2 pontra csökkent a Williamshez képest.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!