Vágólapra másolva!
Hamilton kétszer is kicsúszott a pályáról az Osztrák Nagydíj időmérőjének döntőjében, így csak a 9. helyről rajtolhat. A második alkalommal már akadályozta a csapattársát is.

A Mercedes számára meglepő csalódással végződött az Osztrák Nagydíj időmérő edzése, az eddig az összes idei pole pozíciót megszerző csapat versenyzői ugyanis annak ellenére csak a 3. illetve a 9. rajtkockába kerültek, hogy a pénteki szabadedzéseken a korábbinál is nagyobbnak tűnt a fölényük. Bár a visszaesésükben a Q3-ban hirtelen megnőtt pályahőmérséklet is szerepet játszhatott, a vereségük oka inkább az elkövetett hibák sorozata volt.

Az első két etapban a Mercedes volt a leggyorsabb, sőt az egész időmérőn ők érték el a legjobb részidőket a Red Bull Ring mindhárom szektorában. Az ezekből számolt, 1:08.366-os ideális körük csaknem 4 tizeddel jobb volt Felipe Massa pole-t érő eredményénél, csakhogy nem sikerült futniuk egyetlen tiszta kört sem.

Lewis Hamilton a Q3-ban teljesített első kísérlete során mind a négy kerekével lesodródott a pályáról a 8-as kanyarban, ezért törölték az idejét. A második alkalommal pedig megpördült a 2-es kanyar féktávján, így érvényes köridő nélkül zárta a döntőt, és csak azért indulhat majd a 9. helyről, mert Nico Hülkenberg eredményét is elvették egy pályaelhagyás miatt. Az időmérő során összesen 11 versenyző járt így.

„A Q3-as első köröm jónak ígérkezett. Az utolsó előtti kanyarban kisodródtam, pedig az a kör elég lett volna (a pole-hoz)" – nyilatkozta Hamilton a Sky Sportsnak, hozzátéve, hogy még nem tudja, miért csúszott ki. „Át kell néznem az adatokat, hogy kiderítsem, mi történt. Beletapostam a fékbe, és azonnal megpördültem. Rendben vagyok; a holnapi verseny hosszú lesz. Ezen a pályán nincs túl sok kanyar, az egyenesek viszont hosszúak, ezért remélhetőleg feljebb tudok majd kapaszkodni."

Rosberg egy 3. rajthellyel mentette, amit lehetett Forrás: AFP/Joe Klamar

Ez azért is fontos lesz, mert montreali kiesésével Hamilton hátránya az összetettben 22 pontra nőtt csapattársával, Nico Rosbergggel szemben, tehát nem engedheti meg magának, hogy újabb értékes pontokat szórjon el. „Nem jöhet össze minden, de most nem érzem túl jól magam" – mondta. „Általában elég jó vagyok az időmérőkön, ez azonban nem volt az én napom. Fogalmam sincs, ki rajtol előlem, holnap mindenesetre az lesz a célom, hogy kimaradjak a balhékból."

Hamilton megpördülése ironikus módon akadályozta a javításban Rosberget is, akinek a sárga zászlók miatt most éppúgy lassítania kellett, mint egy hónapja fordított helyzetben a britnek. „Az igazat megvallva egyébként sem volt tökéletes a köröm" – ismerte el Rosberg. „De amiatt is vesztettem, hogy Lewis megpördült előttem. El kellett vennem a gázt, ami két-három tizedmásodpercembe került. Így lehetetlen volt javítanom az időeredményemen. Ez van."

Rosberg, aki 0,185 másodperccel maradt le Massától, úgy érzi, maradt esélye a győzelemre. „A holnappal kapcsolatban továbbra is magabiztos vagyok. Keményen dolgoztunk rajta, hogy a versenyre megtaláljuk az optimális beállításokat" – árulta el.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!