Vágólapra másolva!
Szerdán összeülnek a Formula One Commission tagjai, és a napirenden lévő költségcsökkentés mellett arról is tárgyalnak, hogy milyen módon tehetnék vonzóbbá a sportágat a közönség számára.

A csapatok, versenyszervezők és szponzorok, valamint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Formula One Management (FOM) képviselőiből álló Formula One Commission szerdán a Londonhoz közeli Biggin Hillben tart csúcstalálkozót, amelynek elsődleges célja a költségcsökkentési javaslatok megvitatása lesz.

Ez nem ígérkezik egyszerűnek, mivel a nagyobb és a kisebb csapatok eddig kevés részletben tudtak megegyezni - pedig a kisebb istállók közül többnek a jövője bizonytalanná válhat, ha nem vezetnek be intézkedéseket a kiadások további csökkentésére. A felmerült ötletek közé tartozik a több egységes alkatrész bevezetése, a szélcsatorna és a CFD használatának, illetve a pályán történő tesztek számának csökkentése, a nagydíjak péntek délelőtti edzésének eltörlése.

Tenni kell valamit a csökkenő nézettség ellen Forrás: AFP

Emellett azonban a sportág látványosságának javításáról is tárgyalni kívánnak a résztvevők, mivel az utóbbi időben csökkent a nézettség. Az Autosport információi szerint az alábbi két téma került bele a napirendi pontok közé: 1) "A látványosság javítása: hogyan tehetnénk vonzóbbá a Forma-1-et a szurkolók számára?", és 2) "Szabályváltoztatások: kinek a felelőssége lesz a közönség alapos tájékoztatása?" A nézettség csökkenését sokan a halk turbómotorok számlájára írják, de többen úgy vélik, hogy nem kevesen azért fordultak el a sportágtól, mert egyre kevésbé értik a pályán zajló eseményeket és a szabályokat. A Ferrari emiatt már szintén kezdeményezett egy értekezletet.

A gyűlés témája lesz még a Forma-1-es Hírességek Csarnokának létrehozása is, az amerikai csapatsportágak mintájára.

Az ülés jelentősége azért nagy, mert a Motorsport Világtanács a Formula One Commission többsége által jóváhagyott javaslatok alapján változtathat az F1-es szabályokon, márpedig ezt június végétől csak akkor teheti meg már 2015-ös hatállyal, ha mindegyik csapat rábólint. A Motorsport Világtanács június 26-án, Münchenben ülésezik majd.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!