Vágólapra másolva!
Luca di Montezemolo szerint a Forma-1 vezető személyiségeinek muszáj megoldást találniuk a sportággal kapcsolatos problémákra, különben könnyen elveszíthetik a rajongókat. A Ferrari tagadta, hogy a Forma-1-ből való kiszállást fontolgatják.

A Forma-1 jelenlegi állapotát régóta kritizáló Luca di Montezemolo megkérte Bernie Ecclestone-t, hogy hívja össze a sportág összes kulcsszereplőjét, szerinte ugyanis elkerülhetetlenek az F1 jövőjét érintő megbeszélések. A Ferrari elnöke nem csak Ecclestone-nak írt levelet, hanem Donald McKenzie-nek is, aki a Forma-1 tulajdonosának, a CVC Capital Partnersnek az elnöke.

Montezemolo úgy érzi, a Forma-1 a jelenlegi szabályokkal elhanyagolja a szurkolókat és a szponzorokat, ezért mielőbbi változásokra van szükség, ha meg akarják állítani a népszerűség folyamatos csökkenését. Az elmúlt hetekben többen is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az idei versenyek nézettsége még azokban az országokban is jelentősen csökkent, ahol a Forma-1 kifejezetten népszerű sportágnak számít.

Montezemolo a csapatok vezetői mellett a televíziós társaságok, a promóterek és a sajtó képviselőit is szeretné látni a megbeszélésen, ahol közösen vitatnák meg, milyen problémákkal küzd jelenleg a Forma-1, és mit tehetnének a helyzet javításáért. Sőt olyan vállalatokat is szeretne meghívni, amelyek közvetlenül még nem érintettek a Forma-1-ben, például a Google-t vagy az Apple-t. Az elnök felajánlotta, hogy a Ferrari maranellói központjában tartsák az értekezletet, amelyre a szeptemberi Olasz Nagydíj előtt kerülne sor.

Montezemolo régóta kritizálja a jelenlegi szabályokat Forrás: AFP/ /Giuseppe Cacace

A Ferrari szóvivője, Renato Bisignani megerősítette az Autosportnak, hogy a Ferrari mindent megtesz a sportág népszerűbbé tételéért. „Ahogy az a Ferrari esetében természetes, pozitívan állunk a kihíváshoz, és a megfelelő szinteken már zajlanak is a megbeszélések” – mondta. „Fontos, hogy a Forma-1-ben érintett felekkel közösen tárgyaljunk a helyzetről, és a sportág egészét figyelembe véve próbáljunk építő kritikákat megfogalmazni. Ezt a sport érdekében tennénk, miközben az egyik szemünkkel a technológiát, a másikkal pedig a show-t kísérjük figyelemmel.”

„A Forma-1 az évek során a marketing és a sport különleges helyszínévé vált, és most arra van szükség, hogy az eddigieknél is jobban vonzzuk a globális szponzorokat, megnyerjük a rajongókat, és izgalmasabbá tegyük a versenyzést” – tette hozzá.

A hétvégén felmerült, hogy a Ferrari 2020 környékén visszatérhet a hosszútávú versenyzés legmagasabb kategóriájába, és egy prototípussal vághat neki a Le Mans-i 24 órás viadalnak, amiből sokan arra következtettek, hogy a Forma-1-nek hátat fordítanának. Bisignani azonban tagadta, hogy erre készülnének. „Ennek pont az ellenkezőjéről van szó” – mondta. „Le Mans nagyon vonzó, ezért továbbra is számon tartjuk az ottani lehetőségeinket. A Forma-1 azonban több mint fél évszázada a Ferrari élete, és most is arra koncentrálunk, hogy újra győztes csapattá váljunk.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!