Vágólapra másolva!
Úgy érzi, a tervezők kezét túlságosan megkötik az előírások, ezért inkább más projektekben próbálná ki magát. Nem zárja ki, hogy a jövőben újra a Forma-1-re koncentrál majd.

Adrian Newey elismerte, az autókra vonatkozó túl szigorú szabályozások is hozzájárultak ahhoz, hogy a következő idénytől már nem vesz részt napi szinten a Red Bull Forma-1-es csapatának munkájában, hanem a vállalat más projektjeiben próbálja ki magát. Az istálló vasárnap jelentette be, hogy több évre szerződést hosszabbítottak Newey-val, de az F1-es csapatnál csak tanácsadóként fogja folytatni a munkát.

A főtervező évek óta panaszkodott arra, hogy a mérnökök kezét egyre inkább megkötik az F1-es autókra vonatkozó szigorú szabályok, ezért egyre kisebb kihívást látott a munkájában. Most elismerte, hogy ez a tényező is hozzájárul a döntéséhez. „Egyszerűen úgy érzem, hogy a jelenlegi előírások nagyon korlátoznak minket, ami nagy kár” – nyilatkozta a brit, aki korábban úgy fogalmazott, hogy a szabályok egyenesen kiölik a kreativitást a mérnökökből. „Nehéz új területeket felfedezni, mert nagyon szigorúak az előírások.”

Az F1 történetének egyik legsikeresebb tervezője ezért úgy döntött, kipróbálja, hogy más területeken is kamatoztatni tudja-e a tehetségét. A Forma-1-es csapatnál azonban nem azonnal hagyja abba a munkát, a 2015-ös autó tervezésében is részt vesz még. „A következő néhány hónapban még teljes erőbedobással fogok a csapatnál dolgozni” – jelentette ki. „Közben megvizsgáljuk majd, hogyan szervezzük át a tervezői részleget a jövőben. Amint teljesen elmerülök az új projektjeimben, az F1-es csapatnál háttérbe vonulok majd.”

Newey kulcsszerepet vállat a Red Bull sikereiben Forrás: AFP

Newey elmondta, a csapatot tanácsadói munkakörben fogja segíteni, és egyfajta mentorként támogatja majd a kollégáit. „Ha bármilyen kérdésük van, vagy tanácsra van szükségük, akkor szívesen a rendelkezésükre állok” – mondta.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban felmerült, hogy Newey a Ferrarinál folytatja a pályafutását, de most elárulta, soha nem gondolkozott el komolyan a váltáson. „Sokat beszéltek a Ferrariról, de az az igazság, hogy szinte a csapat megalakulásától a Red Bullnál dolgoztam. Központi szerepet töltöttem be az istállóban és a fejlődésében” – magyarázta. „Ha ezután otthagynám őket, az egy kicsit olyan lenne, mintha a feleségemet hagynám el."

Newey nem zárta ki, hogy a jövőben újra Forma-1-es autókat fog tervezni, de ehhez olyan szabályok kellenének, amelyek újra felkeltik az érdeklődését. „Most egy olyan szakaszhoz érkeztem a pályafutásomban, amikor új kihívásokra van szükségem. Szeretném magam egyéb területeken is kipróbálni” – mondta. „Ez egy új helyzet, ami persze a jövőben újra megváltozhat. 55 éves vagyok, még nem állok készen arra, hogy a strandon lógassam a lábam. Most egy kicsit mással foglalkozom, aztán majd meglátjuk, mi történik.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!