Vágólapra másolva!
Rob Smedley nem érti, a Force India miért hagyta a pályán a fékproblémákkal küzdő Pérezt. A mexikói Massát hibáztatja az ütközésért.

Sergio Pérez és Felipe Massa a 4. helyért harcolt a Kanadai Nagydíj utolsó körében, amikor a brazil hátulról belerohant a Force Indiába, és egy nagy tempójú ütközés után mindketten a gumifalban kötöttek ki. A sportfelügyelők szerint az okozta az balesetet, hogy a védekező Pérez ívet váltott, és balra húzódott Massa előtt, ezért a mexikóit öthelyes rajtbüntetéssel sújtották.

A Williams teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley egyetért a döntéssel, és a verseny után súlyos kritikával illette a Force Indiát. Pérez ugyanis a futam utolsó köreiben fékproblémákkal küszködött, ezért Smedley szerint a csapatnak a verseny feladására kellett volna felszólítania őt.

„Pérez nagyon, nagyon korán fékezett, majd pedig kitért balra – vagy a fékproblémák miatt balra húzott az autója, ezt nem tudhatom” – mondta Smedley az incidensről. „Azt hiszem, a 67. körben kezdett arról beszélni, hogy gondjai vannak a fékekkel. A csapat azt mondta neki, hogy folytassa a versenyt, ha tudja, vagy hozza be az autóját a bokszba – nekem ez eléggé úgy tűnt, hogy valamilyen végleges probléma volt a fékekkel.”

Vettel is majdnem belekeveredett az incidensbe Forrás: AFP

„Egyszerűen nem értem, hogyan lehet kint hagyni egy autót a pályán, ha ilyen komoly gondjai vannak” – folytatta Smedley. „Lewis Hamiltonnak is a fékekkel voltak problémái, és ő leállította az autóját. A világbajnoki címért harcol, és mégis megállt.”

A mérnököt nagyon bosszantja a baleset, úgy véli, csak a szerencsének köszönhető, hogy senki nem sérült meg súlyosan. Pérez ennek ellenére kitart az ártatlansága mellett, és szerinte semmi nem adott okot arra, hogy idő előtt feladja a versenyt. „Az autóm kisebb módosításokkal tökéletesen vezethető volt. Ezt egészen addig a pillanatig bizonyítottuk, amíg ki nem löktek a pályáról” – mondta.

„Más versenyzők sokkal régebb óta vezettek hasonló körülmények között, és mégis probléma nélkül befejezték a futamot” – tette hozzá a mexikói, aki nem tartotta túl komolynak a fékproblémáját. „Ha valaki azt hiszi, hogy ’végleges’ problémával ennyi ideig fel lehet tartani két Red Bullt, akkor nyilvánvalóan rosszul gondolja.”

„Massa egyszerűen belémjött hátulról” – mondta Pérez. „Pedig rengeteg helye lett volna, hogy megpróbálkozzon egy tiszta előzéssel – nem értem, miért ott akarta átküzdenie magát.”

Egyetért a mexikóival a Force India sportigazgatója, Otmar Szafnauer is, aki egyértelműen a brazilt hibáztatja az ütközésért. „Láthatjuk, hogy Massa egyenesen belefordult Pérezbe. Belülről próbált előzni, majd ezt gondolta: ’A francba! Az első kanyarban nem lehet előzni, hadd térjek vissza az ideális ívre!’ Utána pedig eltalálta Sergiót” – magyarázta. „Hány előzés történt ezen a versenyen az 1-es kanyar belső íven? Egy sem, mert ott nem lehet előzni.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!