Vágólapra másolva!
Sergio Pérez hibája is kellett ahhoz, hogy támadhassa Nico Rosberget a Kanadai Nagydíj első helyéért. Sebastian Vettel úgy érzi, még mindig nagy a lemaradásuk az egyenesekben.

Idei legjobb eredményét érte el a Red Bull a Kanadai Nagydíjon: mindkét versenyzőjük felállhatott a dobogóra, ráadásul Daniel Ricciardo váratlan győzelmet aratott a 6. helyről indulva. Az osztrákok a mindkét Mercedesnél jelentkező problémákat kihasználva gyűjtöttek be 40 pontot, de elismerik, hogy az egyenesekben továbbra is elmaradnak a németek motorjaival hajtott autóktól.

A két Red Bull közül a 3. helyről induló Vettel kezdte jobban a versenyt, még Lewis Hamiltont is sikerült megelőznie a rajtnál. Az első két etapban ő volt jobb helyzetben, de a bokszkiállások második köre után Ricciardo a német elé került. Hamilton kiesése után Ricciardo a harmadik helyen haladt a lelassuló Nico Rosberg és az őt üldöző Sergio Pérez mögött. A rendkívül szoros versenyen az ausztrál sokáig hiába üldözte a Force Indiát, de 4 körrel a verseny vége előtt sikerült elmennie a fékjeivel küszködő mexikói mellett.

„Eléggé küszködtem Pérez mögött, mert az egyenesben nagyon erős volt az autója, és a kanyarokban is gyors volt” – mondta Ricciardo, aki élete első F1-es futamgyőzelmét aratta Kanadában. „Reálisan nézve csak azért tudtam megelőzni Sergiót, mert ő egy kicsit hibázott. Túl közel került Nicóhoz, és talán kicsit későn fékezett az utolsó sikán előtt. Sikerült mögötte maradnom, és megelőztem.”

A motorerő hiányával küszködő Rosberggel könnyebb dolga volt, hiszen a Mercedes pont az egyenesekben volt lassú. Végül két körrel a verseny vége előtt előzte meg a németet. Állítása szerint túl későn állt az élre ahhoz, hogy fel tudja fogni a győzelem tényét. „Nem arról volt szó, hogy az egész versenyen én vezettem, ezért nem is volt időm megérteni, hogy nyerni fogok” – mondta hitetlenkedve Ricciardo, aki Felipe Massa és Sergio Pérez utolsó körös ütközése miatt a Safety Car mögött biztosította be a győzelmét. „Szükségem van egy kis időre, hogy felfogjam, mi történt. Ez elég sokkoló.”

Ricciardo a negyedik ausztrál, aki győzni tudott az F1-ben Forrás: AFP

„Sok sportoló mondja az első nagy sikere után, hogy nem tudja szavakba önteni az érzéseit. Most velem is ez történt” – tette hozzá a 24 éves ausztrál. „Régóta erről álmodtam, és az álmok ritkán válnak valóra. Arról álmodtam, hogy ott állok a dobogó tetején, és látom a többiek arcát, akik engem néznek – amikor ez valóban megtörténik, az elég szürreális, de fantasztikus élmény.”

A csapatfőnök Christian Horner szerint Ricciardo teljes mértékben megérdemelte a győzelmet, hiszen „az egész idényben hihetetlen teljesítményt nyújtott.” A Red Bull ráadásul a Kanadai Nagydíjon számított a legkevésbé a sikerre, hiszen a pálya vonalvezetése nem kedvez az autójuknak. „Daniel bebizonyította, hogy megérdemelte a Red Bulltól kapott lehetőséget. Azt hiszem, minden várakozást felülmúlt” – mondta Horner.

Ricciardo Vettel szerint is megérdemelte a győzelmet, bár láthatóan csalódott volt, hogy neki nem sikerült előrébb végeznie. „Ez az ő napja volt” – mondta csapattársáról. „A Mercedes az előző hétvégékkel ellentétben most sokat segített nekünk, de ki is kellett használni a lehetőséget.”

A címvédő szerint a Renault motorok teljesítménye érezhetően javult, de a Mercedestől még így is bőven elmaradnak. „Jó ütemben zárkózunk fel, de még mindig rengeteget kell dolgoznunk. A Mercedes még mindig gyorsabb az egyenesekben” – mondta. „A Williamseket is nagyon nehezen tudtam magam mögött tartani, egyszerűen túl nagy a végsebességük a miénkhez képest.”

Vettelnek az utolsó körben óriási szerencséje volt, hogy Massa és Pérez ütközése után a brazil autója nem találta el őt. „Láttam, hogy közel vannak egymáshoz, és utána valami fehéret láttam a tükrömben” – utalt a Williamsre. „Gyorsan jobbra fordultam, és láttam, hogy Felipe elrepül előttem a levegőben. Nagy szerencse, hogy még időben észrevettem őt.”

Kanadai győzelmével Ricciardo átvette a világbajnokság 3. helyét Fernando Alonsótól, az 5. pozícióban álló Vettel előtt pedig már 19 pont az előnye.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!