Vágólapra másolva!
Felmerült, hogy a Volkswagen erőforrásaira válthatnak, de Christian Horner szerint teljesen biztos, hogy jövőre is a Renault marad a partnerük. Hosszabb távon viszont elgondolkozhatnak a váltáson.

Az utóbbi hetekben többször felmerült, hogy a Red Bull új motorszállító partner után nézhet, miután elégedetlenek a Renault 2014-es teljesítményével. A franciák hajtásláncai rendkívül megbízhatatlannak bizonyultak a téli teszteken, s bár azóta rengeteget fejlődtek, a teljesítmény tekintetében még mindig elmaradnak a Mercedes mögött. A legvalószínűbb alternatívaként sokan a Volkswagen nevét említették – a német autógyárról már régóta híresztelik, hogy fontolgatják az F1-es szereplést, ráadásul szoros kereskedelmi kapcsolatban állnak a Red Bull-lal.

A múlt héten a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko is arra utalt az egyik nyilatkozatában, hogy logikus lenne a Volkswagen motorjaira váltaniuk, a Kanadai Nagydíj előtt azonban tagadta, hogy megpróbálnák a Forma-1-be csábítani a németeket. „Ezek csak légből kapott pletykák” – mondta a Die Weltnek. „Az a célunk, hogy a Renault-val együtt megvizsgáljuk a jelenlegi helyzetünket az Osztrák Nagydíj után. Az adatok alapján majd eldöntjük, hogy a 2015-ös fejlesztésekkel folytatjuk-e, vagy pedig találunk egy jobb módszert arra, hogy minél gyorsabban javítsunk a jelenlegi teljesítményünkön.”

Egyetért vele Christian Horner is, aki szerint kizárt, hogy a Red Bull már jövőre lecserélné a motorjait. „100 százalékig biztos, hogy jövőre is a Renault erőforrásait használjuk” – jelentette ki a csapatfőnök. Azt azonban nem zárta ki, hogy kielégítő eredmények hiányában a jövőben elgondolkoznak a váltáson. „Többéves szerződésünk van a Renault-val, de a megállapodásokban mindig szerepel egy olyan feltétel, amely a teljesítménnyel áll összefüggésben.”

Horner egyelőre bízik a Renault feltámadásában Forrás: Red Bull

Markóhoz hasonlóan Horner is megerősítette, hogy jelenleg semmilyen alternatívában nem gondolkoznak, csak arra koncentrálnak, hogy a Renault-val együtt minél előbb javulni tudjanak. A csapatfőnök biztos benne, hogy ez rövidesen sikerülni is fog. „A Renault-nál tökéletesen értik, milyen nehéz helyzetben vannak” – mondta. „Monte-Carlóba Carlos Ghosn (a Renault vezérigazgatója) is elutazott, hogy első kézből tájékozódjon a történésekről. Nem adtunk semmilyen ultimátumot a Renault-nak, csak minél előbb fejlődni szeretnénk.”

„Az évek során rengeteg sikert értünk el a Renault segítségével. Az összes futamgyőzelmünket az ő motorjaikkal arattuk, és bízunk benne, hogy megoldják a problémáikat” – tette hozzá Horner, aki szerint a homologizált motorokon is sokat lehet javítani. „A hardver integrációján finomíthatunk, és idén az üzemanyag-fogyasztás is kulcsfontosságú tényezővé lépett elő.”

Nemrég olyan híresztelések is felröppentek, hogy a Red Bull akár be is perelheti a Renault-t a gyenge teljesítmény miatt, de Marko szerint ez „ostobaság”. „Senkit nem fogunk beperelni, főleg a Renault-t nem” – jelentette ki az osztrák, aki azonban nem tagadja, hogy a motor hiányosságai miatt van okuk a panaszra.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!