Vágólapra másolva!
Massa úgy véli, a Mercedesnek akkora előnye van, hogy az sem foszthatja meg a bajnoki címtől, ha a versenyzői egymásnak ugranak. Horner szerint nehéz lesz kézben tartania szituációt.

Bár a Monacóban történtek után egyre valószínűbb, hogy Nico Rosberg és Lewis Hamilton párharca elmérgesedik, Felipe Massa szerint a Mercedesnek nem kell különösebben aggódnia emiatt, mert a csapat a fölényének köszönhetően még egy ilyen szituációban is biztos lehet a világbajnoki győzelme felől. Rosberg az első hat forduló alatt kereken kétszer annyi pontot szerzett, mint a harmadik helyezett Fernando Alonso, ráadásul kivétel nélkül az összes versenykört ő és Hamilton töltötte az élen.

Bár a Forma-1 története során többször előfordult, hogy az egymás ellen küzdő csapattársak egy külső ellenfelüknek játszották át a címet – mint 1986-ban Nelson Piquet és Nigel Mansell, vagy 2007-ben Fernando Alonso és Hamilton –,Massa úgy véli, a Mercedesnek felesleges aggódnia.

„A viszonyuk nem számít" – mondta az Autosportnak Hamiltonról és Rosbergről. „Csak az a lényeg, hogy tudjanak együtt dolgozni, és közösen a többiek előtt tartsák a csapatukat. Sőt most valójában erre sincs szükségük, mert a szezon végéig az övék marad a legjobb autó."

Rosberg a hibája után az élről rajtolva nyert Monacóban, így 4 pont az előnye Hamilton előtt Forrás: AFP/Alexander Klein

A Mercedes versenyzői között akkor kapcsolt új fokozatba a rivalizálás, amikor Rosberg kicsúszott a monacói időmérő végén, és Hamilton úgy érezte, szándékosan hibázott, hogy a sárga zászlók miatt ő ne tudjon javítani. A sportfelügyelők az adatok tanulmányozása után alaptalannak ítélték a gyanút.

„Ha Nico mégis szándékosan csúszott ki Monacóban, az számomra nem elfogadható, de talán azt mutatja, hogy nyomás alatt képes hibázni" – mondta Massa. „A pályán Lewis valószínűleg erősebb volt Nicónál, aki viszont egy ilyen húzással mentálisan nehéz helyzetbe hozhatja őt. Soha nem lehet tudni. Érdekes. Amikor a csapattársak a világbajnoki győzelemért küzdenek, talán segíthetnek az ilyen trükkök."

Massa hozzátette, hogy amikor ő és Kimi Räikkönen 2007-ben és 2008-ban a Ferrari versenyzőiként harcoltak a vb-címért, azért sem követtek el semmit egymás ellen, mert számolniuk kellett egy külső ellenféllel – a McLarennel.

Érzelmileg megterhelő helyzet

A 2009-es világbajnok, Jenson Button azt mondta, hogy az ő viszonya harmonikus maradt a csapattársával, Rubens Barrichellóval, egy nagy tétre menő belharc azonban érzelmileg mindig megterhelő, és menthetetlenül kiderül közben, hogy „kit milyen fából faragtak."

„Az egyetlen necces helyzet az volt, amikor Barcelonában a verseny közben módosítottam a stratégiámon. Ezt megtehettem" – magyarázta. „A csapattársak láthatják egymás összes adatát, legyen szó a fékezésről, a kanyarodásról, az elfékezésekről, a kisodródásokról. Ezt mentálisan nehéz feldolgozni."

Rosberg és Hamilton viaskodását mostanában egyre többször hasonlítják Ayrton Senna és Alain Prost legendás párharcához. Ez a párhuzam ugyan a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff szerint hízelgő rájuk nézve, de nem állja meg a helyét. „Ilyen kemény küzdelem mellett feszültté válhat a helyzet, a versenyzőink azonban pontosan tudják, hogy ha összeütköznek, azt nem fogjuk tolerálni" – szögezte le Wolff, aki továbbra is biztos benne, hogy Rosberg véletlenül hibázott Monacóban. „Minden versenyen csak az a fontos számunkra, hogy egy Ezüstnyíl nyerjen, nem az, hogy melyik versenyző."

A Red Bullt irányító Christian Horner szerint ilyenkor a csapattárs fogalma is átértékelődik. „A sportolók elkerülhetetlenül nyomulni próbálnak, és a versenyzők nehezen tudják összeegyeztetni a csapat érdekeit a sajátjukkal" – mutatott rá. „Ez kétségkívül okozhat gondokat az istállón belül, de sok függ attól, ahogy a szituációt kezelik. Örülök, hogy ezúttal a változatosság kedvéért nem a mi fejünk fáj emiatt!"

Az elemzésünk a Rosberg-Hamilton belharcról itt olvasható.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!