Vágólapra másolva!
A brazil nem lepődött meg Räikkönen küszködésén, hiszen Alonsót tartja a mezőny legjobb versenyzőjének, aki ráadásul a Ferrarit is maga köré építette.

Felipe Massa 2002-ben debütált a Forma-1-ben, és az elmúlt tizenkét év alatt számos nagynevű csapattárssal kellett megküzdenie. Közülük is kiemelkedik az a három világbajnok, akikkel a Ferrarinál dolgozott együtt: 2006-ban Michael Schumacher, 2007 és 2009 között Kimi Räikkönen, a következő négy idényben pedig Fernando Alonso oldalán versenyzett az olasz istállónál. A brazil elárulta, Schumachert és Alonsót körülbelül ugyanolyan szintű versenyzőnek tartja, Räikkönen viszont szerinte gyengébb náluk.

„Mindig nagyszerű csapattársak ellen küzdhettem” – mondta az Auto Bildnek. „Michael személyében remek tanárom volt. Amikor mellette versenyeztem, még mindig csúcsformában vezetett, és egyszerűen hihetetlen volt. Michael és Fernando egy szinten állnak.”

Massa hozzátette, míg Schumacher „hihetetlen tehetséggel rendelkezett, és igazi versenyző volt”, a versenyeken Alonso talán nála is erősebb, mert „nagyobb rálátása van a futamok alakulására”.

„Ő a komplettebb versenyző” – mondta Massa a spanyolról. „Egyértelműen nagyon gyors, de rendkívül intelligens is, ha a futamok elemzéséről van szó. Már azelőtt megérti az eseményeket, mielőtt azok megtörténnek. Igaz, hogy nem egyszerű a személyisége, de ez inkább az autóban érződik, mint azon kívül. Olyan, mintha két embert rejtettek volna el benne – az autóban brutális, de a pályán kívül félénk.”

Massa nyolc ferraris év után idén a Williamsnél versenyez Forrás: AFP

Massa szerint nem Alonso tehet róla, hogy 2006 óta egyetlen világbajnoki címet sem sikerült nyernie. „Nem volt olyan autója, amivel ez sikerülhetett volna. A rendelkezésére álló autókból viszont még többet kihozott, mint ami bennük volt – számomra ezért ő a legjobb versenyző” – jelentette ki Massa, aki a közös futamaik többségén Alonsótól és Schumachertől is kikapott. Räikkönennel szemben viszont sokkal jobbak a statisztikái: a 2007-es idénynyitó és a brazil 2009-es hungaroringi balesete közötti időszakban Massa szerzett több pontot, és 2008-ban a bajnokságban is előtte végzett.

„Fernando többször győzött le engem, mint bárki más. Ez azt is jelenti, hogy Kimi valószínűleg nem olyan jó versenyző” – magyarázta. „2007-ben világbajnok lett, de Monzáig én álltam előrébb. Sajnos a csapaton belül volt egy megegyezésünk: Monza után döntöttünk arról, hogy ki lesz az első számú versenyző. Az én autóm pont azon a versenyen romlott el – Kimi előtt voltam, amikor kiestem.”

„2008-ban is előtte végeztem, és a balesetemig 2009-ben is megelőztem őt a tabellán” – folytatta Massa. „Ő mégis világbajnok lett, velem ellentétben.”

A brazil ezért nem is lepődött meg azon, hogy Alonso az idei versenyeken rendszerint jobbnak bizonyul a Ferrarihoz visszatérő Räikkönennél. „Számítottam rá, hiszen Fernando maga köré építette a csapatot, és jobban is vezet” – nyilatkozta az Autosportnak. „Annak, aki le akarja győzni őt, tökéletesen uralnia kell az autóját. Azt hiszem, Kimi erre még nem áll teljesen készen, az autóját sem sikerült tökéletesen megszoknia. Ráadásul Fernando a csapatot is maga mellé állította, ezért nem könnyű neki.”

Räikkönen az idény eleje óta elégedetlenkedik az autójával, a Ferrari technikai igazgatója, James Allison azonban a múlt héten elmondta, Alonso is ugyanazokkal a problémákkal küszködik. A brit utalt arra, hogy a spanyol jobb teljesítményt nyújtott az első versenyeken, de szerinte Räikkönen egyre inkább megközelíti őt.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!