Vágólapra másolva!
Nemcsak kollégák a Ferrarinál, hanem barátok is. A francia versenyző úgy érzi, Monacóban nem csupán a mázlinak köszönhette, hogy megszerezte a Marussia történetének első pontjait.

Fernando Alonso azt mondja, büszke a Monacói Nagydíjon a Marussia történetének első pontjait megszerző Jules Bianchira, aki a Ferrari tehetségkutató programjának tagjaként nemcsak a kollégája, hanem a barátja is.

„Ez fantasztikus eredmény számára, nagyon örülök neki" – nyilatkozta Alonso, aki a Twitteren egy „boooommmmbaaa!! ;)))" üzenettel gratulált Bianchinak. „Maranellóban sok időt töltünk együtt, focizunk, bringázunk, és néhány versenyre is együtt szoktunk utazni. Nagyon boldog vagyok, sőt büszke arra, amit ez a siker a pályafutása szempontjából jelenteni fog. Nincsenek kétségeim afelől, hogy jó karrierje lesz, de az eredménynek köszönhetően jövőre talán ütőképesebb autót kaphat, amellyel még látványosabban megcsillogtathatja a tehetségét."

Bianchi úgy lett kilencedik a Monacói Nagydíjon, hogy két 5 másodperces büntetést is kiróttak rá. Bár ehhez a nagy lemorzsolódásra és néhány incidensre is szüksége volt, szerinte nem kizárólag a szerencsén múlt a helyezése.

„A barcelonai teszten előreléptünk az autóval" – mondta. „Ettől sokkal kiegyensúlyozottabb lett, ezért ment jobban a legutóbbi versenyen. Most mindkét lábbal a földön kell maradnunk. Pontokat szereztünk, ami nagyszerű, de szerencse nélkül ezt nem ismételhetjük meg."

Bianchi megszerezte első F1-es pontjait Forrás: AFP/Tom Gandolfini

„Az eredmény mindannyiunknak nagy lökést ad. Azt hiszem, az időmérőn harcolhattam a Q2-be való bejutásért. Neccesen jött volna össze, de szerintem csak egy kb. egy tizeden múlt. A versenyen is hasonló volt a helyzet. Kezdetben kicsit lassabb voltam a Saubereknél és az előttem haladóknál, viszont az én autómon a keményebb, míg az övéken a lágyabb gumik voltak. Aztán, amikor váltottunk, ütőképessé váltam, és jó köridőket értem el."

A Marussia ezzel előrelépett a konstruktőri 9. helyre, míg a Saubernek és a Caterhamnek még egyetlen pontja sincs a szezon eleje óta. A csapat ugyanakkor nagy árat fizetett a Monacóban szerzett 2 pontért: a Formula Money című kiadvány szerint 2010 óta az összes brit székhelyű istálló közül ők halmozták fel a legnagyobb veszteséget, mintegy 140 millió fontot. Ha az idény végéig megtartanák a 9. helyet, amire kevés az esély, az idei 8,3 helyett jövőre kb. 28,5 millió font pénzdíjat kapnának.

Közben a másik kis csapat, a Caterham egyre reménytelenebb helyzetbe kerül. A tulajdonos, Tony Fernandes már az év elején közölte, hogy ha az idén sem lépnek előre, kiszáll a Forma-1-ből, és a Bloomberg úgy tudja, már árulja is az istállót – 350 millió fontért. Fernandes, aki a Queen Park Rangers futballklubban is érdekelt, úgy véli, a foci igazságosabban működik.

„Ott is vannak nyertesek és vesztesek, de az F1-nek van második, sőt még harmadik ligája is. Alaposabban át kell gondolni a rendszert – a Premier League-ben a mezőny teteje és alja között nincs akkora különbség, mint az F1-ben, ráadásul a meccsekre is úgy lehet kimenni, hogy nem tudjuk, ki nyer majd" – mondta a Sky Sportsnak. „Annak idején ígéretet kaptam rá, hogy a költségek évről évre csökkenni fognak, ehelyett azonban folyamatosan nőttek, ami szerintem hosszútávon nem fenntartható."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!