Vágólapra másolva!
Nagyon büszke rá, hogy a Marussia ötödik Forma-1-es idényében ő szerezhette meg az istálló első pontjait. A csapatfőnök tudta, hogy Monacóban lesz a legnagyobb esélyük a jó helyezésre.

Bár a Mercedes aratott sorozatban ötödször kettős győzelmet, a monacói bokszutcában a mezőny egyik legkisebb csapata, a Marussia rendezte a legnagyobb ünneplést. Jules Bianchi 9. helye révén ugyanis a 2010-ben debütáló istálló fennállása során először pontot szerzett, ráadásul rögtön kettőt, amivel a konstruktőri tabellán a Saubert és a Caterhamet is megelőzték.

Bianchi eredményéhez természetesen a többi versenyző balszerencséje is hozzájárult, de a franciának sem volt könnyű napja: a futam előtt kicserélték a váltót az autójában, amiért az utolsó rajtkockából kellett indulnia, a verseny során pedig kétszer is megbüntették. Először azért, mert Esteban Gutiérrezhez és Max Chiltonhoz hasonlóan rossz rajthelyre állt fel, majd az ezért járó 5 másodperces stop&box büntetését szabálytalanul, a Safety Car-fázis alatt töltötte le.

Bianchi az utolsó helyről ért fel a kilencedikre Forrás: AFP

„Már nagyon régóta vártunk egy ilyen eredményre, és most rendkívül büszke vagyok magamra és a csapat teljesítményére is. Nagyszerű munkát végeztek, és örülök, hogy én ajándékozhattam meg őket ezzel az eredménnyel” – nyilatkozta a boldog Bianchi a Sky Sportsnak. „Nagyon stresszes verseny volt, szerintem a csapat is így érezte. Büntetéseket is kaptam, ezért szerencsés voltam, hogy végül pontszerző helyen végeztem. Ez egyszerűen elképesztő, nem is tudok többet mondani.”

Bianchi elmondta, nem tudja, miért kapta a második 5 másodperces büntetését, amit a verseny végén hozzáadtak a végső idejéhez. Ezzel egy pozíciót bukott, Romain Grosjean mögé esett vissza a 9. helyre. „Nem igazán értem, miért büntettek meg újra” – mondta. „Az elsővel tisztában voltam: Gutiérrez egy hellyel előrébb állt fel a rajtrácsra, majd Max is így tett, én pedig követni akartam őket. Utána viszont megálltam, és láttam, hogy egy sorban állok (Kamui) Kobajasival – ez nem az én sorom volt, szóval tényleg hibáztam. A második büntetést viszont nem értem.”

A Marussia csapatfőnöke, John Booth sajnálja, hogy a 8. helyet elveszítették, de elmondása szerint így is „hihetetlenül boldog.” A brit Bianchi agresszivitását is dicsérte, kiemelve a Kobajasi elleni előzését a Rascasse-ban, amikor a két autó többször is összeért. „Lenyűgöző manőver volt” – lelkendezett. „Itt mindig történik valami – megérkezik az eső, vagy más váratlan esemény történik. Tudtam, hogy itt lesz a legnagyobb esélyünk a pontszerzésre, és örülök, hogy sikerült is kihasználnunk.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!