Vágólapra másolva!
A vállalat elnöke, Dieter Zetsche nem érti, miért a Mercedes győzelmeit okolják a nézőszám csökkenéséért. Alain Prost szerint szinte biztos, hogy megromlik Hamilton és Rosberg kapcsolata.

A 2014-es idény első futamai után több olyan országban is csökkent a Forma-1 televíziós nézettsége, amely a sportág kulcsfontosságú piacának számít. Sokak szerint a Mercedes év eleje óta tartó egyeduralma az érdektelenség legfőbb oka, hiszen a német istálló az eddigi öt nagydíj mindegyikén pole pozíciót szerzett és futamgyőzelmet aratott. A legutóbbi négy versenyen ráadásul rendre ugyanaz a versenyző, Lewis Hamilton diadalmaskodott.

A Mercedes elnökét, Dieter Zetschét azonban zavarják a csapatát ért kritikát, szerinte ugyanis az istálló győzelmi sorozata nem teszi unalmassá a versenyeket. „Az előző években zsinórban négyszer ugyanaz a csapat hódította el a világbajnoki címet, most viszont egyelőre csak öt olyan versenyről beszélhetünk, amelyet egy istálló nyert meg” – nyilatkozta. „Az elmúlt négy évben mégis kevesebb megjegyzést hallottam arról, hogy unalmas a versenyzés, mint idén öt futam után – nem tudom, miért van ez, talán az emberek a mi esetünkben inkább gondolják azt, hogy a jövőben is sikeresek maradunk.”

Zetsche szerint azért is alaptalan a kritika, mert a Mercedes még később is jutott el a mezőny élére, mint amire a gyári csapat 2010-es megjelenésekor sokan számítottak. Úgy véli, a többi istálló dolga, hogy felzárkózzanak hozzájuk, „mi ebben nem fogunk nekik segíteni.” Az elnök továbbá rámutatott, hogy a Hamilton és Nico Rosberg közötti versengés idén is izgalmassá teszi a versenyeket. „Egyértelmű, hogy két élvonalbeli versenyzőnk van, akiket kétórányi küzdelem után is csak a másodperc törtrésze választ el egymástól – ez hihetetlen” – mondta. „A pilótáink között óriási, kiélezett küzdelem zajlik az első helyért, ami önmagában is rengeteg izgalmat tartogat – számomra néha többet is, mint amennyit el tudok viselni!”

A Mercedes az első öt futamon négyszer kettős győzelmet aratott Forrás: AFP

Noha folyamatosan méltatja Hamilton és Rosberg teljesítményét, Zetsche Barcelonában mégis Fernando Alonsót nevezte meg a mezőny legjobb versenyzőjének. A német azonban Monacóban tisztázta a két héttel ezelőtti nyilatkozatát. „Őszintén szólva részben azért mondtam ezt, mert Spanyolországban voltunk. János Károly király is volt, és én udvarias ember vagyok” – mondta. „Ettől függetlenül biztosan állíthatom, hogy Alonso a legjobb versenyzők egyike, és akkor is ezt mondtam. Azt hiszem, ebben megegyezhetünk.”

Az elnök attól nem tart attól, hogy Hamilton és Rosberg egyre intenzívebb rivalizálása veszélyt jelentene a csapat eredményeire, a korábbi négyszeres világbajnok Alain Prost azonban óvatosságra intette az istállót. Szerinte nagyon könnyen előfordulhat, hogy a két versenyző egyelőre barátságosnak tűnő küzdelme elmérgesedhet, ahogy az vele és Ayrton Sennával is megtörtént 1989-ben a McLarennél.

„1988-ban még elég jó volt a kapcsolatunk Ayrtonnal, nem volt közöttünk probléma” – mondta a francia. „Azonban bármilyen apró részlet vagy gond – akár a csapaton belül, akár azon kívül történik – képes egy nagyon gyors láncreakciót elindítani. Nagyon ritka eset, hogy az együttműködés végén is megmarad a tiszta barátság, különösen akkor, ha közben kemény párharcot is folytatnak.”

Prost kihangsúlyozta: Sennával is csak azután romlott meg a kapcsolata, hogy megítélése szerint a brazil megszegte az 1989-es San Marinói Nagydíj rajtjára vonatkozó egyezségüket. „Egy ilyen apró részletből is kiindulhat minden, és ez idén is megtörténhet” – mondta a francia, aki azonban úgy véli, a Mercedes tanulhatott a 25 évvel ezelőtti esetből.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!