Vágólapra másolva!
Monacóban különösen fontos lett volna, hogy minél több időt töltsön a pályán, de a délutáni eső és a váltóhibája miatt nem tudta teljesíteni a programját. Alonso szerint improvizálni kell majd, amikor kiválasztják a stratégiát.

Fernando Alonso az élen fejezte be a Monacói Nagydíj második szabadedzését, ám a Ferrari is tisztában van vele, hogy csak az időjárási körülményeknek köszönhette az eredményét. A spanyol a szuperlágy gumikon futott 1:18.482-es idejével nyerte meg az edzést, de 2 tizeddel lassabb volt, mint Lewis Hamilton délelőtt a lágy abroncsokon. A délutáni gyakorlás előtt ugyanis esett az eső, ezért a száradó pályára váró csapatok csak az utolsó fél órában végeztek érdemi munkát.

„A monacói szabadedzéseken az a legfontosabb, hogy minél több kört tegyünk meg, mert ezen a különleges pályán a lehető legjobban rá kell éreznünk az autónk viselkedésére” – magyarázta Alonso, aki a délelőtti edzést 6 tizedes lemaradással a 4. helyen zárta a Mercedesek és Daniel Ricciardo mögött. „Noha az eső miatt délután kevesebb időt tölthettünk a pályán, többé-kevésbé sikerült teljesíteni a programunkat.”

A spanyol szerint az utcai pályában rejlő kihívások alapvetően a 2014-es motorokkal sem változtak. „Akár turbóval, akár turbó nélkül versenyzünk rajta, ez a pálya mindig ugyanolyan bonyolult marad” – nyilatkozta. „Idén is az lesz a legfontosabb, hogy az időmérőn jól teljesítsünk. A szuperlágy gumikon lényegesen megnőtt a tapadásunk, ezért kétségtelen, hogy ezeket az abroncsokat kell majd használnunk szombaton.”

Räikkönent Monacóban sem kerülték el a nehézségek Forrás: AFP

Alonso a vasárnapi esélyekről még nem tudott érdemben nyilatkozni, hiszen a versenyre a délutáni edzésen gyakoroltak volna. „Senki nem tudott hosszú etapot futni, ezért a futamról nem sokat tudtunk meg. Lehet, hogy improvizálnunk kell majd, amikor a vasárnapi stratégiáról döntünk.”

Noha Alonso úgy érezte, a Ferrari nem veszített sokat a délutáni eső miatt, Kimi Räikkönen edzése sokkal rosszabbul alakult. Miután egy órát várt arra, hogy kihajthasson a száradó pályára, mindössze 4 kört tudott megtenni egy váltóhiba miatt. A Ferrari kicserélte az alkatrészt a finn autójában, de ezért nem járt büntetés, mivel nem a szombatra és vasárnapra szánt váltót használták a szabadedzéseken.

„Sajnos az időjárás beleszólt az első edzésnapunkba, és megfelezte az időnket” – mondta Räikkönen, aki délelőtt a 6. helyen végzett, fél másodperces lemaradással Alonso mögött. „Délelőtt, a száraz pályán számos különböző beállítást próbáltunk ki, és különösebb problémával nem találkoztunk, csak fékezés közben túl kicsi volt az autó elejének tapadása.”

„Délutánra módosítottunk az autónkon, hogy javítsunk a balanszon, de amikor majdnem egyórányi várakozás után kihajtottam a pályára, elromlott a váltóm, és nem tudtam befejezni a gyakorlást” – nyilatkozta. „Szombaton megpróbálunk mindent kihozni a harmadik szabadedzésből, hogy befejezhessük a felkészülésünket az időmérőre.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!