Vágólapra másolva!
Ha Bernie Ecclestone-t elítélik, a sport tulajdonosa, a CVC Capital Partners szívesen igazolná le a helyére Richard Scudamore-t, aki ellen épp most folyik egy belső eljárás szexista emailek gyanúja miatt.

A Forma-1 tulajdonosa, a CVC Capital Partners Richard Scudamore-t tartja Bernie Ecclestone egyik lehetséges utódjának abban az esetben, ha a világbajnoki sorozat nagyurát bűnösnek találják, és elítélik a Münchenben jelenleg is folyó vesztegetési perben.

Az 54 éves Scudamore a brit Premier League vezérigazgatója. „A tévés szerződések biztosítják a Forma-1 vérkeringését. Ez az, amiben Bernie ragyogó volt" – mondta a Daily Mailnek a CVC-hez közel álló forrása. „És ez az, amiben Richard Scudamore is ragyogó. Ha Bernie nem lehet a miénk, éppen olyasvalakire van szükségünk, mint ő. Nem hittük, hogy elérhető lesz, de ha igen, komolyan fontolóra kell vennünk a szerződtetését."

Az ötlet szépséghibája, hogy Scudamore azért veszítheti el az állását a Premier League élén, mert gyanúba keveredett néhány szexista tartalmú email miatt, amit egy ügyvéd barátjának írt. A nőkről lekezelő hangnemben szóló, a „női logikát" kifigurázó levelek tartalmáról a személyi asszisztense, Rani Abraham tájékoztatta a közvéleményt, mivel – ahogy a Sunday Mirrornak fogalmazott – „ez a fajta viselkedés manapság nem megengedhető a munkahelyeken."

Richard Scudamore, a Premier League vezérigazgatója Forrás: AFP/Chris Young

„Mr. Scudamore-nak hatalmas befolyása van, és rengeteg pénzt kap, de helytelenül viselkedett" – mondta. „Amikor szembesültem ezzel, úgy éreztem, meg kell szólalnom a nyilvánosság előtt. Ha nem tettem volna, azzal közvetve elfogadhatónak minősítettem volna a tetteit, ugyanúgy, mint a többiek, akik szintén olvasták azokat a leveleket."

A botrány mostanra felduzzadt: a futballszövetség egyik igazgatótanácsi tagja, Heather Rabbatts, az ügyet kivizsgáló bizottság elnöke azt állította, a szexista szemlélet a Premier League egészére jellemző. Az ügy tétjét emeli, hogy a liga főszponzora, a Barclays is nyilvánosan hangot adott a csalódottságának Scudamore magatartása miatt, akinek ezért elképzelhető, hogy távoznia kell.

A Forma-1-ben nemcsak azért egyre időszerűbb az utódlás kérdése, mert a CVC már korábban egyértelművé tette, hogy ha Ecclestone-t elítélik, megvonják tőle a bizalmat, hanem azért is, mert a sport ügyeit a gyakorlatban jelenleg is irányító üzletemben már 83 éves.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!