Vágólapra másolva!
A német bankár tanúvallomást tett a müncheni bíróságon, és egyértelműen azt állította, hogy a Forma-1 nagyurától kenőpénzt fogadott el. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy pletykákat terjesztett Ecclestone adóügyeiről.

Kulcsfontosságú pillanatához érkezett Bernie Ecclestone bírósági tárgyalása Münchenben, ahol kedden a vesztegetési botrány másik főszereplője, Gerhard Gribkowsky tett tanúvallomást. A német bankár már 8 és fél éves börtönbüntetését tölti adócsalásért, valamint azért, mert a Forma-1 legutóbbi tulajdonosváltásakor 44 millió dolláros kenőpénzt fogadott el Ecclestone-tól. Gribkowsky kockázatelemzőként a valós értékénél kevesebbre becsülte a Bayern LB befektetési bank F1-es részesedését, ami lehetővé tette, hogy az Ecclestone által preferált CVC Capital Partners legyen az új tulajdonos.

A tárgyaláson tanúként jelenlévő Gribkowsky kedden kijelentette, hogy Ecclestone valóban megvesztegette őt, az összeget kenőpénzként fogadta el tőle. „Egyértelműen ajánlatot tett nekem” - mondta Gribkowsky, aki kedden hosszasan beszélt a bíróknak az ügy részleteiről. „Én pedig elfogadtam az ajánlatát.” A német hozzátette, Ecclestone ajánlata olyan volt, „mintha répát kínálnának" egy nyúlnak, amit ő el is fogadott. Azt azonban nem tudta elmondani, hogy a Forma-1 nagyura pontosan mit várt tőle a pénzért cserébe.

Ecclestone egyre nehezebb helyzetbe kerülhet Forrás: AFP

Ecclestone az ügy kirobbanása óta tagadja a vádakat, és azt állítja, Gribkowsky megzsarolta őt. A német állítólag azzal fenyegette, hogy a cégei kétes adóügyeiről árul el részleteket a hatóságoknak. Noha Ecclestone váltig állítja, hogy nem volt félnivalója, mégis átadta a pénzt Gribkowskynak. A német egyébként elismerte a bíróságon, hogy egy időben pletykákat terjesztett Ecclestone adóügyeiről, de tagadta, hogy ezeket fenyegetésnek szánta. „Semmilyen konkrétumról nem volt szó. Valójában csak kisebb kellemetlenségeket okozott neki” – mondta.

Amennyiben Ecclestone-t bűnösnek találják a szeptemberig húzódó per végén, az F1 kereskedelmi jogainak 83 éves tulajdonosát akár tízévnyi börtönbüntetésre is ítélhetik.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!