Vágólapra másolva!
Egyelőre azonban a Mercedes legyőzésére koncentrál. Mateschitz megint keményen kritizálta a Forma-1-et, de nem fog új szabályokért harcolni.

A Spanyol Nagydíj hétvégéjén felerősödtek azok a hetek óta tartó híresztelések, melyek szerint a Red Bull főtervezője, Adrian Newey a közeljövőben elhagyhatja jelenlegi csapatát, és a Ferrarihoz szerződhet. A sportág történetének egyik legsikeresebb mérnöke ráadásul újabb lendületet adott a találgatásoknak, amikor vasárnap nem zárta ki egyértelműen a váltás lehetőségét.

„Nem tudom, ezen majd gondolkoznom kell” – mondta Newey a Sky Sportsnak, amikor arról kérdezték, hogy a Red Bullnál szeretné-e befejezni Forma-1-es karrierjét. „Egyszer majd gondolnom kell a jövőmre is, de jelenleg arra koncentrálok, hogy az ezüstszínű autók elé kerüljünk” – utalt a 2014-ben eddig minden futamgyőzelmet bezsebelő Mercedesre. Ugyanakkor azt sugallta, hogy nem veszi túl komolyan a sokadszor felröppent hírt. "Mit is mondhatnék? Máris elkezdődött a bolond szezon..." - reagált a felvetésre.

A csapatfőnök Christian Horner nem árulta el, Newey-t meddig köti szerződés a Red Bullhoz, de azt ő is elismerte, hogy a Ferrari vonzerejét nem lehet figyelmen kívül hagyni. Bár sokan szeretnének a legendás csapatnál dolgozni, Horner szerint számos nehézséggel is számolnia kell annak, aki Maranellóba teszi át a székhelyét. „A Ferrarival együtt jár a politika és a nyomás is, ráadásul Olaszországban van a központjuk” – mondta. „Már sokunk nevét szóba hozták a csapattal, de egyikünk sem szerződött oda.”

Nem tudni, Newey meddig kötelezte el magát a Red Bull mellett Forrás: AFP

A Red Bull eközben továbbra is elégedetlen a 2014-es szabályváltozásokkal – múlt héten Sebastian Vettel szólalt fel a lassú és halk F1-es autók ellen, most pedig a tulajdonos, Dietrich Mateschitz kritizálta ismételten az idei előírásokat. „Rengeteg szabály, korlátozás, előírás és büntetés köti meg a kezünket” – mondta a Salzburger Nachrichten című napilapnak.

„Korábban arról szólt ez a sport, hogy a leggyorsabbak nyertek. Enyhén szólva is együtt érzek azokkal a rajongókkal, akiknek nem tetszik a jelenlegi helyzet. Manapság egy versenyző már nem is tud a határon autózni” – vélekedett az osztrák, aki a hétvégén ritka látogatást tett a barcelonai paddockban. Bár sokan arra következtettek, hogy a szabályokról akar beszélni a szintén jelenlévő FIA-elnökkel, Jean Todttal, Mateschitz szerint „hiábavaló” lenne a módosításokért harcolni. Azt is tagadta, hogy a Red Bull részesedést szeretne vásárolni a Forma-1-ben, és így akar nagyobb befolyáshoz jutni a sportágban. „Nekünk más a szakterületünk” – mondta az energiaitalokat gyártó cég tulajdonosa.

Mateschitz védelmébe vette a csapattal négy bajnoki címet nyerő Vettelt is, akiről az első futamok után sokan azt állították, hogy csak versenyképes autóval tud jó teljesítményt nyújtani. A német Barcelonában elhallgattatta a kritikusokat, miután a 15. helyről indulva a 4. pozícióig tört előre. „Világbajnokhoz méltón vezetett, de ez engem nem lepett meg” – jelentette ki Mateschitz. „Eddig is ezen a színvonalon versenyzett, csak balszerencsés volt. Nem szabad bedőlni azoknak, akik szerint krízisbe került.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!