Vágólapra másolva!
Luca di Montezemolo elégedetlen a Ferrari 2014-es eredményeivel, de Kanadában javulásra számít. Mattiacci volt az egyetlen jelölt Domenicali posztjára.

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo nem tagadja, hogy váratlanul érte a Ferrari gyenge formája a 2014-es idényben. Az olaszok a világbajnoki cím reményében kezdték meg az évet, de négy verseny után mindössze egy dobogós helyezést tudnak felmutatni, a konstruktőri bajnokságban pedig csak a negyedik helyen állnak a Force India mögött.

„Nyilvánvaló, hogy nem vagyok elégedett a Ferrari jelenlegi helyzetével. Egyáltalán nem” – jelentette ki a barcelonai futamhétvégére kilátogató elnök. „Nem gondoltam volna, hogy a szezon előtti várakozásaimmal ellentétben ilyen gyenge lesz a csapatunk.”

Montezemolo azonban bízik benne, hogy a Stefano Domenicali helyére érkező új csapatfőnök, Marco Mattiacci vezetése alatt az istálló hamarosan formába lendülhet. Montezemolo az új szakember kinevezése óta igyekszik szorosabb kapcsolatot kialakítani az istálló vezetőségével, hogy ezzel is segítse Mattiacci munkáját.

„Fontos számomra, hogy közelebb kerüljek a csapathoz, mint korábban” – mondta. „Biztos vagyok benne, hogy Mattiacci jó munkát fog végezni, bár csak most érkezett meg az istállóhoz. Az egyszemélyes show-kban viszont nem hiszek, csak egy jó csoport együttműködésében. Most nagyon jó úton haladunk afelé, hogy javítsunk a helyzeten.”

Alonso 3. a bajnokságban, de dobogóra még csak egyszer állhatott Forrás: AFP

A Spanyol Nagydíj szabadedzései után nyilatkozó Montezemolo elmondta, a következő két versenyen nem vár jelentős fejlődést. „Arra számítok, hogy Kanadában javulhat az autónk, de az elmúlt napokban tartott megbeszéléseinkből az is kiderült számomra, hogy a csapat szerkezetén és a beszállítóinkkal való kapcsolatainkon is javítanunk kell.”

Montezemolo szerint fontos, hogy a csapat elszántan dolgozzon a sikerért, de nyugodtnak kell maradniuk, nem szabad pánikba esniük. Az elnök azt is elárulta, Stefano Domenicali lemondása után egyértelmű volt, hogy Mattiaccit nevezik ki az istálló új főnökévé.

„Stefano fantasztikus ember, és nagyon lojális. Profin és jól dolgozott. A sportban azonban – csakúgy, mint az életben – az eredmények is fontosak, ezért meg kellett hoznia ezt a felelősségteljes döntést” – magyarázta Montezemolo, aki három nap gondolkodási időt adott a lemondani készülő Domenicalinak. A végleges döntés után világos volt számára, hogy a cégen belül kell új csapatfőnököt keresnie.

„Úgy gondoltam, a Tokióban, Kínában és Amerikában végzett munkája alapján Marco képes lesz arra, hogy irányítsa az embereket. Más alternatíva nem is került szóba” - árulta el. „Egyből meghoztam a döntést, de igazából időm sem lett volna, hogy más lehetőségben gondolkozzak. Nem akartam nyitva hagyni a pozíciót.”

„Az esetek 99 százalékában arra törekszem, hogy a cégen belül segítsem az embereink előrelépést, ezért nem gondolkoztam más megoldásban” – szögezte le Montezemolo azokra a híresztelésekre reagálva, hogy a Ferrari Ross Brawn visszacsábításával is megpróbálkozott.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!