Vágólapra másolva!
Alonso csodálkozik rajta, hogy Ricciardo eddig gyorsabbnak bizonyult nála, de biztosra veszi, hogy ha a Red Bull egyenesbe jön, újra a régi lesz. Horner is arra figyelmeztet, hogy Vettel hamarosan magához tér.

Sebastian Vettelnek egyelőre nem sikerült alkalmazkodnia a megújult Forma-1-hez. Főleg a féktávokon és a kanyarok bejáratánál küszködik az autójával, s bár a Renault hibrid hajtásláncának gyerekbetegségei miatt még a Red Bull sem nyerte vissza az egyensúlyát, a német versenyző problémái nem írhatók kizárólag ennek a rovására, hiszen új csapattársa, Daniel Ricciardo eddig meggyőzőbben teljesített.

Ezen sokan meglepődtek – köztük Fernando Alonso is. „Az idén valószínűleg nem nyűgözte le annyira az embereket, mint régen" – mondta Vettelről. „A négy futamból háromszor Ricciardo volt a gyorsabb, amin szerintem sokan csodálkoznak. Valószínűleg ő maga is."

Alonso tavaly a BBC-nek úgy nyilatkozott, majd akkor derül ki igazán, hogy Vettel igazi klasszis-e, ha egy gyengébb autóval is nagyot alakít. Most ugyanakkor azt mondta, szerinte talpra fog állni. „Továbbra is ő az uralkodó világbajnok. Az ő autóján van az 1-es rajtszám, az idei küzdelemben is veszélyes ellenfél lesz" – vélte. „Ha a Red Bullnál minden összeáll, és a Renault motorok teljesítménye eléggé javul ahhoz, a végsebesség terén ledolgozzák a hátrányukat, Sebastian biztos újra csúcsformába lendül, és újra ő lesz a favorit. Egyelőre azonban ez a négy verseny meglepetés volt."

Ricciardo mindenkit óva intett attól, hogy máris lefutottnak tekintse a párharcát Vettellel. „Hogy eddig az övé volt-e a legjobb autó, az teljesen mindegy. Négy világbajnoki győzelemhez különlegesnek kell lenni" – mutatott rá. „Ehhez hihetetlen tehetségre van szükség. Szerintem akkor is alkalmazkodni fog az autónkhoz, ha az nem változik, és nem érjük utol a Mercedest."

A legtöbben úgy vélik, Vettel fel fog támadni Forrás: Red Bull

„Seb sokkal tapasztaltabb nálam. Rengeteg hasznos visszajelzése van, és ha őszinte akarok lenni, nekem még tanulnom kell. Az eligazításokon is ki kell találnom, hogyan közvetíthetem hatékonyan az álláspontomat."

Ricciardo szerint arról szó sincs, hogy a Red Bull máris őt tekintené elsőszámú versenyzőnek, az eddigi teljesítménye folytán azonban jobban megbíznak benne is. „Nem azt állítom, hogy eddig nem hittek bennem, de a jó eredmények növelték az önbizalmamat, ezért a visszajelzéseim is pontosabbak lettek, és így több okuk van megbízni abban, amit mondok" – magyarázta. „A csapat tényleg elkezdett mindkettőnkre építeni."

Másokhoz hasonlóan a Red Bullt irányító Christian Horner is úgy véli, hogy ha ráérez az autójára, Vettel ismét veszélyes ellenfél lesz. „Még nem találta meg a hozzáillő beállításokat, mert az előszezonban túl kevés ideje volt" – mondta. „Az autótól ezért nem kapja meg a kívánt visszajelzéseket, de ezt remélhetőleg hamarosan sikerül orvosolnia, és akkor hirtelen ugyanolyan nagy ugrást láthatunk majd tőle, mint 2012-ben. Seb rendkívül érzékeny az autó viselkedésére a kanyarok bejáratánál, és még nem érzett rá igazán, ami főleg a motorvezérlés változásainak tudható be."

Az összetettben még így is Vettelnek áll jobban: ő 33 pontjával 5. az összetettben, épp Ricciardót megelőzve, akit egy technikai szabálytalanság miatt megfosztottak a melbourne-i 2. helytől. A német barcelonai hétvégéje azonban nem indult jól, az első szabadedzésen ugyanis lerobbant az autója egy elektromos hiba miatt, ezért mindössze 4 kört tudott megtenni.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!