Vágólapra másolva!
A brazil szerint a Ferrari tavalyi fejlesztései közül egyik sem működött, a Williams viszont biztosan javulni fog a hétvégén. Rob Smedley gondoskodott róla, hogy ne fordulhasson elő többet a kínai kerékcserénél történt hiba.

Felipe Massa elárulta, a Williams versenyzőjeként sokkal jobban bízik a csapata fejlesztési képességeiben, mint tavaly, amikor még a Ferrarinál dolgozott. Az olasz istálló jól kezdte a 2013-as idényt, de később nem tudták tartani a lépést a többi élcsapattal, amiért a brazil szerint a félresikerült fejlesztések okolhatóak.

„Egyetlen olyan versenyre sem emlékszem tavalyról, amikor az új alkatrészeink működtek volna, pedig sok fejlesztésünk volt” – nyilatkozta az Autosportnak. „A legtöbb versenyre vittünk új elemeket, de azok soha nem működtek, ezért péntek este mindig le kellett szerelnünk őket.”

Massa szerint a Williamsnél merőben más a helyzet, az eddig bevetett újítások mind javítani tudtak az autó teljesítményén. „Az egyetlen kivétel a nagyobb hátsó szárny – ezen már az első verseny óta dolgozunk, de nem működik” – magyarázta a brazil. „Ezt leszámítva minden új fejlesztést tudtunk használni, ezért 100 százalékig biztos vagyok benne, hogy az itt bevetésre kerülő alkatrészeink is működnek majd.”

Massa elégedett az új csapata eddigi munkájával Forrás: AFP

Massa tisztában van vele, hogy a Williams formája Barcelonában sem változik meg drasztikusan, hiszen a többi csapat is számos újítással készült az első európai versenyre. „Nem fog teljesen felborulni az erősorrend, de az a lényeg, hogy folyamatosan fejleszteni tudjuk az autónkat” – vélekedett. „Remélem, sikerül előrelépnünk, de az is igaz, hogy valószínűleg a többi csapat is így tesz majd.”

A Williams már eddig is sokkal jobban teljesít, mint tavaly: több mint hétszer annyi pontot gyűjtöttek az első 4 futam alatt, mint 2013-ban összesen. Massa a legutóbbi versenyhétvégén, Kínában is a legjobb hat versenyző között végezhetett volna, az egyik bokszkiállásánál azonban komoly hibát vétett a csapata: felcserélték az autója hátsó kerekeit, amivel a brazil rengeteg időt veszített.

Az istálló helyettes csapatfőnöke, Claire Williams elárulta, gondoskodtak róla, hogy többször ne fordulhasson elő hasonló incidens. A feladattal a menetteljesítményi részleg új vezetőjét, Rob Smedley-t bízták meg, aki Williams szerint „lenyűgöző munkát végez”. „Nem fog megismétlődni a hiba” – jelentette ki. „Rob felügyelete alatt biztosan nem.”

Williams szerint természetes, hogy időnként előfordulnak emberi hibák a csapat munkájában, de fontosnak vélte, hogy intézkedéseket tegyenek a hasonló esetek elkerüléséért. „Sajnos elég sok pontot veszítettünk el a hiba miatt, ezért csalódottak vagyunk emiatt. Felipét sem szerettük volna ilyesminek kitenni” – mondta. „Elég alapvető hibát vétettünk, ami azt jelenti, hogy elég könnyen sikerült rá megoldást találnunk. Rob több területen is dolgozik azért, hogy ne kerülhessünk többször hasonló helyzetbe.”

Claire Williams egyébként rendkívül elégedett a csapathoz idén csatlakozó Smedley eddigi munkájával. „Sokat segít a hozzáállása, a képességei, és az, hogy sikerült megértenie a szerepét – nem veszik el a részletekben, hanem az egész csapat munkáját figyelemmel kíséri” – mondta.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!