Vágólapra másolva!
Megkezdődött Bernie Ecclestone pere Münchenben, a vesztegetéssel vádolt üzletember továbbra is azt álltja, hogy Gribkowsky megvesztegette őt.

Csütörtökön, a müncheni bíróságon megkezdődött Bernie Ecclestone pere a Gerhard Gribkowsky-féle vesztegetési botrányban. Ecclestone ellen azért emeltek vádat, mert 2006-ban állítólag 44 millió dollárnyi kenőpénzt adott Gribkowskynak, a Bayerische Landesbank kockázatelemzőjének, aki cserébe a valósnál alacsonyabbra becsülte a német bank F1-es részesedését. A sportág új tulajdonosa a CVC Capital Partners nevű cégcsoport lett, amely garantálta Ecclestone-nak, hogy a Forma-1 élén maradhat.

Noha Gribkowsky már a börtönbüntetését tölti az ügyben vállalt szerepe miatt, Ecclestone továbbra is kitart amellett, hogy nem vesztegette meg a bankárt. Állítása szerint Gribkowsky az egyik cégén keresztül megzsarolta őt, ezért adta át neki az összeget. A per első napján Ecclestone ügyvédei felolvasták a brit üzletember vallomását, amelyben az F1 nagyura részletesen elmagyarázta, miért adott pénzt a bankárnak. A vallomás szerint „egyértelmű, hogy Gribkowsky pénzt akart szerezni tőlem.”

Ecclestone jókedvűen érkezett meg a bíróságra Forrás: AFP

Az ügyvédek később a saját közleményüket is felolvasták, melyben tagadták, hogy az Ecclestone-t ért vádaknak bármilyen igazságalapja lenne. „Ecclestone úr védekezik az ügyészek vádja ellen, és tagadja azokat” – mondta az egyik ügyvéd. „Az állítólagos vesztegetés soha nem történt meg. A vádemelés Dr. Gribkowsky vallomása alapján történt, de ezek a vádak helytelenek, félrevezetőek és összefüggéstelenek.”

A május 2-án folytatódó tárgyaláson állítólag Gribkowsky is megjelenik majd tanúként. A helyszínen lévő újságírók szerint egyébként Ecclestone kifejezetten jó hangulatban várta a per első napját. „Magabiztos vagyok, hiszen süt a nap” – mondta a sajtó képviselőinek, mielőtt belépett a bíróság épületébe. A per során sem veszítette el a humorérzékét – amikor arról kérdezték, hogy nős vagy elvált-e, a következő választ adta: „Mindkettő, de a válásomra szívesebben emlékszem vissza.”

Amennyiben Ecclestone-t bűnösnek találják, akár 10 évnyi börtönre is ítélhetik. A Forma-1 éléről azonban valószínűleg akkor is távoznia kell, ha ennél enyhébb büntetést kap a vesztegetésért. Az eljárás egyébként szeptemberig tart majd, a bíróság addig 26 tárgyalási napot jelölt ki az ügyben.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!