Vágólapra másolva!
Csaknem száz napot kellett várni arra, hogy a síbalesetet szenvedő Michael Schumacher pillanatokra magához térjen, a szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pozitív fordulat ellenére a hétszeres világbajnok még mindig olyan állapotban van, amelynél minden, és mindennek az ellenkezője is előfordulhat. Az biztos, hogy minél hosszabb ideig van kómában egy beteg, annál kisebb az esélye a felépülésének. Három hónap pedig hosszúnak számít.

Egy kómában lévő beteg meglátogatása tele lehet megtévesztő epizódokkal, és az, amit egy barát vagy hozzátartozó biztató jelnek vél, a szakember szerint könnyen lehet, hogy csak a látogatók vágyainak a kivetülése. Michael Schumachernél a tavaly december 29-i balesete óta folyamatosan keresik a javulás jeleit, az orvosai azonban drámai áttörésről még mindig nem tudtak beszámolni, és a hivatalos nyilatkozatokkal is óvatosan bánnak. Meg nem erősített sajtóhírek szerint az orvosai a múlt hónapban azt mondták, csak egy csoda segíthetné elő a volt Forma-1-es pilóta felépülését. A csoda nyilván nem orvosi kategória, így továbbra is nagyon nehéz felmérni, hogy Schumachernek milyen esélyei vannak több mint három, kómában eltöltött hónap után.

Michael Schumachert az elmúlt hónapokban a családja mellett több volt kollégája is meglátogatta, és rendszerint bátorító üzenetekkel jöttek ki a kórházból. Legutóbb Jean Alesi számolt be arról, hogy a hétszeres világbajnok állapota optimizmusra ad okot. Az eddigi legpozitívabb hivatalos közleményből viszont csak annyi derül ki, hogy: „Michael állapota egyre javul. Pillanatokra már magához tér, és tudatánál van.” Erről Schumacher menedzsere, Sabine Kehm beszélt április 4-én.

A Ferrari csapat tagjai drukkolnak Schumacher felépüléséért Forrás: AFP

Orvosilag nehezen értelmezhető Michael Schumacher menedzserének, Sabine Kehmnek a legutóbbi nyilatkozta, hogy a beteg magához tér, és tudatánál van, mivel nem határozta meg azokat a konkrét jeleket, amelyekből erre következtettek. A rendelkezésre álló információkból pedig nem lehet megmondani, hogy ez milyen jellegű javulás – mondta az Origónak dr. Veres Róbert idegsebész, aki 2009 nyarán részt vett a szintén súlyos koponyasérülést szenvedett Forma-1-es pilóta, Felipe Massa műtétjében. Vannak ugyan speciális MR-vizsgálati módszerek, amelyekkel az agy strukturális állapotát nagyon pontosan fel lehet mérni, de még ezek alapján is nagy merészség azt megjósolni, hogy milyen szinten fog a beteg felépülni. „Ilyenkor minden, és mindennek az ellenkezője is előfordulhat” – érzékeltette a helyzet bizonytalanságát dr. Veres Róbert. Schumacher esetében is esélyekről és valószínűségekről lehet csak beszélni, minél hosszabb ideig van kómában egy beteg, annál kisebb az esélye a felépülésének. Három hónap pedig hosszúnak számít.

Más, fejsérülésekkel foglalkozó specialisták is óvatosságra intettek, mivel a kezelésnek ebben a szakaszában nagyon nehéz megkülönböztetni a fizikai reflexeket a valós tudatosságtól. Peter Hutchinson, a Cambridge-i Egyetem idegsebész-professzora, a Brit Nagydíj orvosa is arról beszélt a Guardiannek, hogy még semmit sem jelent, ha Schumacher kinyitja a szemét. Az agysérülés utáni első hat hónapban egyébként is nehéz bármilyen prognózist felvázolni, így Sabine Kehm nyilatkozta szerinte sem mond sokat.

Sabine Kehm próbálta feltartóztatni a rémhíreket Forrás: AFP/David Ebener

Bárki, aki nem tartozik a kezelő orvoscsapatba, és nincs betekintése a beteg orvosi dokumentációjába, csak elméleteket tud felállítani, és bátorságra vall bármilyen következtetést levonni, vagy előrejelzést adni, főleg a kezeléssel kapcsolatos kritikát megfogalmazni a médiában megjelenő információk alapján – mondta az Origónak dr. Veres Róbert. Az viszont kijelenthető, hogy ha egy beteg egy sérülést követően azonnal kómás állapotba kerül, nagy esélye van, hogy súlyos az agysérülése, és ennek megfelelő lesz a felépülés kimenetele is.

Hosszú, bizonytalan ébredés

Michael Schumachert január végén kezdték el „felébreszteni” a kómából, vagyis az altatott állapotban lévő páciensnél csökkenteni kezdték a nyugtató- és altatószerek mennyiségét. Ez hosszú folyamat, ilyenkor a beteg gyakran átmegy alvó és ébredő ciklusokon, és fizikai mozgást is produkálhat, ami lehet a javulás jele, de nagyon nehéz megmondani, hogy vajon a tudatos, illetve akaratlagos mozgás tért-e vissza.

Dr. Veres Róbert szerint az agysérült betegek esetében igazán nagy előrelépésnek az számít, ha kontaktust lehet teremteni vele, és képes eleget tenni egy felszólításnak, tehát nem tudattalanul, hanem tudatosan nyitja ki a szemét vagy emeli fel a kezét.

Az agy rehabilitációja egy kómában lévő, eszméletlen betegnél nagyon kérdéses, a kezelés tulajdonképpen elsősorban arra terjed ki, hogy megakadályozzák a szövődményeket, és fenntartsák a vegetatív funkciókat, biztosítsák az agy megfelelő vérkeringését és oxigenizációját. Vagyis, amíg nincs tudatánál a beteg, addig nagyon nehéz, illetve lehetetlen az agyi funkciókat "gyakoroltatni" – magyarázta dr. Veres Róbert.

Gary Hartstein, a Forma-1 volt főorvosa a Twitteren feltett kérdésünkre azt mondta, a rehabilitáció most nem is lenne semmilyen hatással sem Schumacher agyára, mindössze arra lenne jó, hogy az izomgörcsöket kontrollálják, és a meglévő testi funkciókból kihozzák a lehető legtöbbet.

Az agysérülésekkel élő embereket segítő brit Headway nevű szervezet szóvivője, Luke Griggs eloszlatta azoknak a rajongóknak a reményeit is, akik azt várják, hogy Schumacher az ébredése után mindent azonnal ott folytathat, ahol abbahagyta. Hosszú és fokozatos folyamatról van szó, a betegek általában azzal kezdik, hogy kinyitják a szemüket, aztán reagálni kezdenek a fájdalomra, végül arra, hogy az emberek beszélnek hozzájuk.

Corinna Schumacher Forrás: NORTHFOTO/Lafabregue Romain

Egy, a Lancet című orvosi folyóiratban megjelent kutatás szerint a súlyos agysérülést szenvedő felnőttek körülbelül egyötöde jó eséllyel felépül. Sokan azonban belehalnak a sérülésbe, vagy maradandó károsodással kell tovább élniük. Egy vezető brit idegsebész, Peter Kirkpatrick a BBC-nek azt mondta, bár orvosilag lehetséges, azért rendkívül valószínűtlen, hogy Michael Schumacher ismét ugyanolyan egészséges lesz, mint korábban.

Egy kómás beteg felépülésének az esélyeit nagyon sok tényező befolyásolja, de ha mégis valami biztatót szeretnénk találni Michael Schumacher hónapok óta húzódó kórházi történetében, akkor belekapaszkodhatunk abba, hogy minél jobb fizikai állapotból indul valaki, annál jobb eséllyel vészeli át a kritikus időszakot. Egy átlagos fizikai állapotban élő ember nagy valószínűséggel már nem élne. Ugyanakkor több mint három hónap ágyban fekvés komoly fizikai leépüléssel jár egy olyan embernél is, aki teljesen egészséges állapotban, és nem súlyos agysérüléssel kerül ilyen helyzetbe. Ezt a leépülést próbálják meg különböző módszerekkel módon kordában tartani, erre szolgál az intenzív terápia, a speciális ágy, a légzésterápia, az antibiotikumok.

Arra a kérdésre, hogy egy Schumacher állapotához hasonló helyzetben lévő kómás beteg érezhet-e valamit, dr. Veres Róbert az mondta, érzések szempontjából ez az állapot leginkább az alváshoz hasonló.

Száz nap kómában

A Forma-1 hétszeres világbajnoka tavaly december 29-én a francia Alpokban szenvedett síbalesetet. Az első hírek szerint agyrázkódást szenvedett, de később kiderült, olyan súlyosan megsérült a feje, hogy többször is meg kellett műteni. Percekkel a baleset után elvesztette az eszméletét, később mesterséges kómában tartották a grenoble-i kórházban.

A baleset másnapján Schumacher családja arra kérte a kórház előtt tábort verő sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a privátszférájukat, de pár nap múlva már arról érkezett hír, hogy egy újságíró papnak álcázva magát próbált meg bejutni a kórházba.

December 31-én az orvosok arról számoltak be, hogy Schumacher állapota kissé javult, de még mindig kritikus, szilveszter éjszaka pedig az volt a legjobb hír, hogy az állapota stabilizálódott. A menedzsere nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyire óvatosan kell bánni a lehetséges előrejelzésekkel. Figyelmeztetett arra is, hogy minden információ, amely nem az orvosaitól vagy a menedzsmentjétől származik, nem több spekulációnál. Ez persze nem akadályozta meg, hogy vadabbnál vadabb hírek jelenjenek meg a világbajnok állapotáról és életkilátásairól, az orvosainak a munkájáról és a baleset körülményeiről.

Schumacher közben január 3-án 45 éves lett, kritikus, de stabil volt az állapota. Egy héttel a balesete után Sabine Kehm még mindig nem tudta kijelenteni, hogy túl van az életveszélyen. A világbajnok felesége, Corinna Schumacher január 17-én a sajtóban megjelent találgatásokra reagálva közleményt adott ki arról, hogy a család nagyon elégedett az orvoscsoport munkájával, és teljes mértékben megbízik a szakemberekben. Január 29-én a francia L’Équipe arról írt, hogy megkezdték Schumacher felébresztését a mesterséges kómából, egy nappal később Sabine Kehm megerősítette, hogy fokozatosan csökkentik a világbajnoknak beadott altatószerek mennyiségét, de figyelmeztetett arra, hogy az ébresztési fázis nagyon sokáig tarthat, és a köztes időben a család nem kívánja tájékoztatni a közvéleményt.

Schumacher a 2012-es Brazil Nagydíj után Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Február 12-én Schumacher menedzserének újabb híreszteléseket kellett cáfolni, ezúttal a Bildben jelent meg egy cikk arról, hogy a volt Forma-1-es pilóta tüdőgyulladást kapott. Tíz nappal később Sabine Kehm még mindig csak arról tudott beszámolni, hogy tart az ébresztési fázis, Schumacher azonban március 7-én, a következő hivatalos nyilatkozat megjelenésekor is mesterséges kómában volt még, és nem erősítették meg a Gazzetta dello Sport értesülését sem arról, hogy már nem szorul mesterséges lélegeztetésre. Április 3-án hangzott el először, hogy az ébresztés során Schumacher pozitív jeleket mutat, majd egy nappal később – három hónappal a baleset után – jutottunk el addig, hogy „pillanatokra már magához tér, és tudatánál van”. Michael Schumacher április 8-án száz napja volt kómában.